Sreda, 3. decembar 1997.

SKUPSTINSKI SAVET O JAVNOM REDU I MIRU

Losa policija i sekretarijati

Bespravnu gradnju potpomaze i cinjenica da nadlezni sekretarijati veoma lose rade

Uvodjenje reda u centar grada:
Jedan od novih stubova za reklamne
poruke u Zmaj Jovinoj ulici

- Odredjeni sekretarijati u nadleznosti grada veoma lose rade, a kada im se ukaze na to, umesto ocekivane saradnje, nailazi se na veliki otpor - saopstili su novinarima clanovi Saveta za javni red, mir i bezbednost Skupstine grada, predsednik Jovan Mandaric i clanovi Zivko Savanovic, Zivojin Bajic i Ratimir Svircevic. Potkrepljeno je to i primerima, kao sto je izgradnja garaze u Dimitrija Tucovica 6, ciji su se stanari obratili ovom Savetu za pomoc, jer smatraju da se gradi bespravno.

Kako istice predstavnik Skupstine stanara Dimitrija Tucovica 6, vlasnik te garaze je Ljubomir Dedajic, koji je poceo da zida u njihovom dvoristu na drustvenom zemljistu, posred pesackog prolaza i preko tri parking mesta. Zbog toga su se stanari obratili gradjevinskoj inspekciji, Zavodu za izgradnju grada, izasla je i milicija, no radovi nisu zaustavljeni. Jedan od gradjevinskih inspektora, kako je saopsteno, obratio se stanarima recima: "Sta ste toliko navalili da rusite?"

Savet za javni red, mir i bezbednost slucaj je uputio nadleznim sekretarijatima i ceka se povratak informacija. - Za gradnju jedne garaze dovoljan je vikend, a zahvaljujuci tromosti nadleznih organa, da bi se ona srusila ukoliko je bespravno podignuta, potrebni su meseci. To je i jedna vrsta ohrabrivanja bespravne gradnje - rekao je Ratimir Svircevic. Na to se nadovezao Zivojin Bajic koji smatra da su glavni krivci za ovakvo stanje u gradu Sekretarijat za urbanizam, Zavod za izgradnju grada i inspekcije. - Da podignem i na Banovini objekat, tesko da bi bio brzo srusen - rekao je Bajic.

- Neophodno je da se hitno promeni politika grada u ovoj oblasti - naglasio je Svircevic, dodavsi da bespravna gradnja nije jedini problem koji muci Novosadjane. - Neverovatno koliko su gradjani ugrozeni tudjim ponasanjem, krsenjem reda, mira i zakona - rekao je, naglasivsi da je zabrinjavajuce koliko se Savetu javljaju stariji sugradjani.

Predsednik Saveta za javni red, mir i bezbednost Jovan Mandaric, takodje je kritikovao nekooperativnost Sekretarijata za urbanizam, i dodao da se saradnja sa gradskim MUP-om, i te kako potrebna, ostvaruje tek uz pomoc i posredovanje nacelnika Juznobackog okruga Obrada Milosevica. - A u gradu je u velikom porastu narkomanija, broj krivicnih dela je povecan, ucestale su dzepne kradje, kradje luksuznih automobila, drasticno je povecan broj silovanja, vlada privredni kriminal - rekao je Mandaric. Zivojin Bajic je pitao da li Novi Sad "ima svoju miliciju, koja stiti gradjane. Ako MUP nece da kontaktira sa predstavnicima Skupstine grada, koji su legitimni predstavnici gradjana, da li onda vode racuna i brigu o zdravlju i zivotu Novosadjana", stav je Bajica. - Imam utisak da MUP ima instrukcije iz najviseg vrha vlasti u Beogradu da ne saradjuju sa nama - zakljucio je Svircevic.

S. Jakovic

Dopisivanje sa milicijom

- U poslednja dva meseca - kako je novinarima saopstio Jovan Mandaric - ipak je uspostavljen kontakt sa gradskim MUP-om putem, nazovimo to, "dopisne skole", gde je posrednik nacelnik Juznobackog okruga Obrad Milisevic, koji nam je izasao u susret. Mi dopis za miliciju naslovimo na gospodina Milosevica, a on ga dostavi gradskom MUP-u. Kada je dopis obradjen i preradjen, vrati nam se, ali opet preko nacelnika Juznobackog okruga. Tako je za razjasnjavanje jednog slucaja potrebno i po mesec dana - rekao je Mandaric.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /