Sreda, 3. decembar 1997.

SUSRET JUGOSLOVENSKIH I AUSTRIJSKIH PRIVREDNIKA U BECU

Inostrani kapital, uz pravnu, ocekuje i politicku stabilnost

Prisustvo 70 austrijskih firmi i kompanija na Privrednom forumu govori o interesovanju privrednika za saradnju sa Jugoslavijom

Bec, FoNet. - Austrija je zainteresovana da, pored robne razmene sa Jugoslavijom, investira u privredu Srbije i Crne Gore, kao i da ucestvuje u procesu privatizacije, izjavio je juce na pocetku Privrednog foruma - sastanka predstavnika austrijskih i jugoslovenskih firmi u Becu - sef Sektora za spoljnotrgovinske odnose sa Istocnom i Centralnom Evropom u Privrednoj komori Austrije (PKA) Bruno Frajtag.

Funkcioner PKA je naglasio da je SR Jugoslavija stvorila pravne pretpostavke za privatizaciju, ali da inostrani ulagaci, takodje, ocekuju i visok stepen politicke stabilnosti. Frajtag je izrazio ocekivanje da ce ubrzo doci i do veceg izvoza jugoslovenske robe u Austriju, odnosno da ce se robna razmena uravnoteziti, jer austrijski eksporteri trenutno beleze znacajan suficit u trgovini sa SRJ. O interesovanju austrijskih privrednika za saradnju sa Jugoslavijom svedoci ucesce predstavnika oko 70 ovdasnjih firmi i kompanija.

Predsednik Privredne komore Jugoslavije Mihajlo Milojevic naglasio je na pocetku Foruma, kojem je prisustvovao i ambasador SRJ u Becu Dobrosav Veizovic, da se jugoslovenska privreda oporavlja, proizvodnja i izvoz beleze rast, kao i da su cene u zemlji stabilne. Milojevic je istakao da su interesi stranih partnera u Jugoslaviji u potpunosti zasticeni, kao i da je zakonodavstvo, kada su u pitanju privatizacija i inostrana ulaganja, u skladu sa propisima EU. Predsednik PKJ je rekao da se strane kompanije u Jugoslaviji prevashodno interesuju za velika javna preduzeca u sektoru telekomunikacija, elektroenergetike, zeleznice i drugih oblasti saobracaja, kao i za mala preduzeca, ali da je pozeljno vece zanimanje za srednja preduzeca. Ocekuje se da ce predstavnici oko 50 jugoslovenskih preduzeca i banaka tokom jucerasnjih i danasnjih direktnih razgovora sklopiti i konkretne poslovne aranzmane.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /