Sreda, 3. decembar 1997.

JUCE U ATELJEU 212 ODRZANA SKUPSTINA JAZAS

Problem side - u podrumu

Beograd. - Skupstina Jugoslovenske asocijacije za borbu protiv side (JAZAS) povodom 1. decembra, Medjunarodnog dana borbe protiv side, kao i svake godine od kada je osnovana ova nevladina organizacija, i ove je odrzana u Ateljeu 212, juce u 12 casova. Tom prilikom u skladu sa ovogodisnjim sloganom UNAIDS-a (Program Ujedinjenih nacija za borbu protiv AIDS-a) "Deca koja zive u svetu sa AIDS-om" dr Viktorija Cucic podsetila je na prava HIV pozitivne dece u nas, strategiju koju treba preduzeti u njihovom sprovodjenju, kao i na problem zlostavljanja dece. Podaci govore da je oko 10 posto dece u Jugoslaviji dozivelo neku vrstu zlostavljanja, a da oko 15.000 najmladjih zivi tako reci na ulici, to jest van porodice.

"Epidemioloska situacija side u Jugoslaviji (posebno u Beogradu) prema podacima ocenjuje se kao nepovoljna s tendencijom daljeg pogorsanja i zahteva hitno intenziviranje svih aktivnosti iz programa za prevenciju i kontrolu bolesti u Jugoslaviji", naglasila je prof. dr Nevenka Zakula. Prisutnima se obratio i Borisa Vukovic ispred Ekspertske grupe Saveznog ministarstva za zdravlje.

Predsednik JAZAS-a dr Dragan Ilic dao je kratak prikaz aktivnosti JAZAS-a u protekloj godini, isticuci da je prirucnik "Zajedno protiv side" jedna od najbitnijih akcija u prevenciji AIDS-a. Takodje, promovisan je informativni glasnik JAZAS-a, AIDS-INFO-SIDA, cije je izlazenje omogucila francuska humanitarna organizacija Akcija Sever-Jug (ANS) uz finansijsku pomoc Evropskog humanitarnog biroa. Glasnik ima za zadatak da informacije iz oblasti HIV/AIDS infekcije ucini pristupacnim i besplatnim prevashodno za zdravstvene radnike, a zatim i za profesionalce iz svih drugih disciplina, ljude koje zive sa HIV-om, mlade i sve zainteresovane.

"Tipican odnos naseg drustva prema problemu side pokazuje cinjenica da se skupstina JAZAS-a odrzava u podrumu Ateljea 212, a ne na velikoj sceni Centra "Sava" sa video bimom, gde se odrzavaju prezentacije svih politickih stranaka", rekla je Ruzica Sokic najavljujuci vecerasnju premijeru predstave "Virus" u Zvezdara teatru.

J.B.

Deca i sida

"U periodu od 1990. do 1997. godine od ukupno dvadeset petoro inficirane dece obolelo je od side deset, sto cini 40 posto, od kojih je pet inficirano od svojih majki i pet hemofilicara, i sva su ona, na zalost, umrla. U Jugoslaviji je od 1985. zakljucno sa 30. septembrom 1997. godine obolelo od side ukupno osamnaestoro dece uzrasta do 14 godina", navodi se u informativnom glasniku AIDS-INFO-SIDA.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /