Sreda, 3. decembar 1997.

PREDSTAVNICKI DOM PARLAMENTARNE SKUPSTINE BIH RASPRAVLJAO O PUTNIM ISPRAVAMA

I dalje bez novog pasosa

Pale, Beta. - Predstavnicki dom Parlamentarne skupstine BiH nije danas u Sarajevu usvojio zakon o putnim ispravama BiH. Nakon duge i na momente besmislene rasprave ostao je sporan izgled korica buduceg pasosa.

Poslanik Socijaldemokratske partije Zlatko Lagumdzija i poslanicki klubovi Srpske demokratske stranke (SDS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) bili su za kompromisni predlog prema kome bi velicina natpisa imena entiteta iznosila 60 odsto velicine osnovnog natpisa Bosna i Hercegovina. Protiv su, medjutim, bili poslanici Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH koji su trazili da se postuje predlog Kancelarije visokog predstavnika koji je podrazumevao velicinu natpisa u odnosu jedan prema dva, tacnije da natpis imena entiteta bude upola manji od natpisa Bosna i Hercegovina.

Predlog buduceg pasosa BiH sadrzao je tri varijante - pasos za gradjane, sluzbeni i diplomatski pasos. Pasos za gradjane trebalo je da ima dve podvarijante, na jednoj bi pored natpisa BiH pisalo Republika Srpska, a na drugoj Federacija BiH. Na svim pasosima natpisi na koricama bili bi na engleskom jeziku.

Kako je juce dogovoreno, Predstavnicki dom nastavice sa radom u petak, raspravom o predlogu zakona o drzavljanstvu. Predstavnici medjunarodne zajednice vrse pritisak na strane da sva tri pomenuta zakona usvoje do 10. decembra, kada u Bonu pocinje medjunarodna konferencija Saveta za primenu mirovnog sporazuma u BiH.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /