Sreda, 3. decembar 1997.

SAVEZNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Inflacija u novembru 4,9 odsto

Beograd, Beta. - Cene na malo i troskovi zivota u novembru u Jugoslaviji povecani su za 4,9 odsto u odnosu na prethodni mesec, saopstio je juce Savezni zavod za statistiku. Od pocetka godine cene na malo su ukupno povecane za 8,3 odsto, a troskovi zivota za 8,9 odsto. "Rast cena na malo u novembru uslovljen je sezonskim poskupljenjem poljoprivrednih proizvoda i poskupljenjem benzina i drugih tecnih goriva u Srbiji, dok su cene ostalih proizvoda i usluga uglavnom stabilne", rekla je pomocnik direktora SZS Mirjana Rankovic na konferenciji za novinare. U novembru je u Crnoj Gori zabelezen rast cena za 2,3 odsto, a u Srbiji za 4,9 odsto.

Od pocetka godine cene su sporije rasle u Srbiji, gde je za 11 meseci zabelezen rast za osam odsto, dok su u Crnoj Gori cene porasle za 14,1 odsto. Prema analizi statistickih podataka u protekloj deceniji, u prvih 11 meseci ove godine meseci zabelezen je daleko najmanji rast cena na malo.

Prosecna plata u oktobru 888 dinara

Beograd, Beta. - Prosecna jugoslovenska plata u oktobru je iznosila 888 dinara i bila je za 5,2 odsto veca od prosecne septembarske plate, saopstio je Savezni zavod za statistiku. Prosecna oktobarska plata u privrenim delatnostima iznosila je 799, a u vanprivrednim delatnostima 1.208 dinara. Prosecna plata u Crnoj Gori iznosila je u oktobru 1.016, a u Srbiji 879 dinara.

Prosecna jugoslovenska plata u septembru iznosila je 844 dinara i bila je manja od avgustovske koja je iznosila 973 dinara, navodi se u saopstenju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /