Sreda, 3. decembar 1997.

PREDSEDNICKI KANDIDAT SRS VOJISLAV SESELJ PREDSTAVIO SVOJ PROGRAM

Prodati sve sto moze da se proda za "kes"

Koncentraciona vlada narodnog jedinstva najbolje resenje za prevazilazenje krize u Srbiji, jer bi se koaliciona vlada sa Srpskim pokretom obnove brzo raspala - smatra lider SRS

Beograd, Beta. - Lider i kandidat Srpske radikalne stranke za predsednika Srbije Vojislav Seselj izjavio je da bi koncentraciona vlada nacionalnog jedinstva bila najbolje resenje za prevazilazenje krize u Srbiji. "Za sada nije bilo pregovora sa drugim strankama o tome. Neki pregovoraju tajno, mimo radikala. Mi nemamo nista protiv da pregovaraju, ali neka bar obaveste javnost", rekao je Seselj preksinoc u jednocasovnom terminu za predstavljanje na Radio-televiziji Srbije.

Prema njegovim recima, koncentraciona vlada bi bila sastavljena od cetiri najjace parlamentarne stranke - SRS, SPS, SPO i Jugoslovenske levice i ona bi utvrdila "minimum zajednickih programskih ciljeva". On je rekao da SRS izbegava koalicionu vladu sa Srpskim pokretom obnove, jer ta vlada ne bi dugo trajala "posto se svaka koalicija u koju udje SPO brzo raspadne". S druge strane, u koalicionoj vladi sa SPS radikali bi bili manjinski faktor i nasi programski ciljevi ne bi dosli do izrazaja, rekao je Seselj. On je obecao da ce u slucaju da postane predsednik Srbije postovati Ustav i zakone i naglasio da ce se kao predsednik Srbije rukovoditi programom svoje stranke. Seselj je rekao da skupstinska zasedanja moraju biti direktno prenosena, jer javnost rada sprecava mahinacije i korupciju. Kao najveci problem na Kosovu Seselj je istakao "srpsku korupcionasku vlast".

Lider radikala je ocenio da bez privatizacije nema ekonomskog oporavka i istakao da "drzava mora da sidje sa grbace seljaka". "Privatizaciju treba pojednostaviti. Na javnoj licitaciji treba prodati sve sto moze da se proda za gotov novac cime bi se isplatile zaostale penzije i druga socijalna primanja. Druga faza je podsticanje privatnog preduzetnistva", rekao je Seselj. On je rekao da na licitaciji treba prodati i preostalih 51 odsto drzavnog telekomunikacionog sistema i dodao da mu nije jasno zasto to do sada nije prodato osim ako "tajna policija i dalje namerava da prisluskuje protivnike rezima".

Lider radikala je istakao da treba smanjiti poresku stopu i samim tim povecati broj poreskih obveznika i naglasio da sadasnja poreska politika mnoge privatnike tera da zaposljavaju radnike na crno. Drzavi treba ukinuti monopol na otkup poljoprivrednih proizvoda i osloboditi uvoz vestackog djubriva, rekao je Seselj.

Prema njegovim recima, sve medije u Srbiji treba privatizovati, a frekvencije treba podeliti na centralne, regionalne i lokalne, za sta bi se placala godisnja taksa. Seselj je rekao da borbu protiv kriminala treba poceti od najkrupnijeg, drzavnog kriminala koji stvara mafiju. Kriminalisticke sluzbe policije treba osposobiti kadrovski i tehicki, kazao je lider radikala. On je predlozio da se policija sluzi provokacijama, odnosno da svakoga koga sumnjici za korupciju uhvati na delu tako sto bi slala svoje provokatore koji bi mu davali mito, a potom bi ga drugi policijski tim uhapsio.

Prema njegovim recima, studije bi trebalo da placaju samo losi studenti, a na fakultetima se ne bi polagali prijemni ispiti vec bi se djaci, prema srednjoskolskom uspehu, upisivali na fakultete koje zele da studiraju. On je rekao da svako ko zeli da uci po svom skolskom programu to moze i da ucini ali samo ako otvori privatnu skolu. "Ako Siptari zele svoj fakultet i skole - neka ih imaju, ali ne smeju da dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", rekao je Seselj.

Radikali nude Nikolica za premijera

Beograd, FoNet. - Kandidat Srpske radikalne stranke za predsednika Srbije, Vojislav Seselj, izjavio je da su srpski radikali, "kao stranka dobre volje", spremni da predloze mandatara nove vlade, ako clan Socijalisticke partije Srbije bude predsednik Skupstine. U emisiji RTS-a, namenjenoj predstavljanju predsednickih kandidata, Seselj je rekao da srpski radikali, predlazu zamenika predsednika SRS, Tomislava Nikolica, za republickog premijera.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /