Cetvrtak, 4. decembar 1997.

U SRBIJI OD PONOCI

Predizborna tisina uoci predsednickih izbora

Beograd. - U cetvrtak u ponoc pocinje predizborna tisina, pred izbore za funkciju predsednika Srbije. Izbori ce se odrzati u nedelju, 7. decembra. Drugi krug, ako ga bude, odrzace se dve sedmice kasnije.

U izbornu trku ulaze semorica kandidata: Milan Milutinovic, koga je predlozila jedinstvena lista "Socijalisticka partija Srbije, Jugoslovenska levica, Nova demokratija", Vojislav Seselj (Srpska radikalna stranka), Vuk Draskovic (Srpski pokret obnove), Dragoljub Micunovic (Demokratski centar), Vuk Obradovic (Socijaldemokratija), Predrag Vuletic (Liberalno demokratska stranka) i Miodrag Vidojkovic, ispred grupe gradjana.

Da bi izbori za predsednika Srbije bili valjani, potrebno je da na biralista izadje vise od 50 odsto upisanih biraca. Za predsednika ce biti izabran onaj kandidat koji osvojio 50 odsto plus jedan glas izaslih biraca. Ukoliko u prvom krugu nijedan od kandidata ne bude osvojio natpolovicnu vecinu, u drugi krug idu dvojica kandidata koji su osvojili najvise glasova.

Po Ustavu Republike Srbije i u drugom izbornom krugu mora da izadje vise od 50 odsto upisanih biraca. Da bi jedan od kandidata postao predsednik, takodje, mora da osvoji vise od polovine glasova. Ako na izbore ne bude izaslo vise od polovine upisanih gradjana, kompletna procedura za izbor predsednika Srbije se ponavlja.

B. C.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /