Cetvrtak, 4. decembar 1997.

OTVORENO PISMO MINISTRU PROSVETE DR JOVI TODOROVICU POVODOM "SLUCAJA PETKOVIC"

Neobicno shvatanje autonomije fakulteta

Beograd. - "Dramaticni dogadjaji na Sumarskom fakultetu vec dva meseca potresaju Beogradski univerzitet i siru javnost. Ministarstvo prosvete na taj dogadjaj nije reagovalo, iako je to bila njegova zakonska obaveza. Na zalost niste odgovorili ni na jedan od nasih dopisa i zbog toga smo prinudjeni da vam u otvorenom pismu postavimo nekoliko pitanja", naznaceno je u jucerasnjem tekstu upucenom ministru prosvete, prof. dr Jovi Todorovicu, koji je potpisala prof. dr Srbijanka Turajlic, predsednik Beogradskog odbora Udruzenja univerzitetskih profesora i naucnika Srbije.

U otvorenom pismu postavljeno je pitanje zasto Ministarstvo nije reagovalo u slucaju otkaza koji je dekan Sumarskog fakulteta, prof. dr Dusan Jovic, dao redovnom profesoru Slobodanu Petkovicu, jer je ovaj otkaz "pravno neutemeljen i u dubokoj suprotnosti sa duhom i tradicijom Univerziteta".

U tekstu se kaze da je bilo velikih problema sa konstituisanjem Saveta Sumarskog fakulteta, ciji je fakultetski deo izabran jos u julu. "Dekan Jovic je krseci Statut fakulteta pet meseci odlagao konstituisanje novog saveta i na kraju je sazvao sednicu sa starim sazivom fakultetskog dela. Na zalost Vase Ministarstvo nista nije preduzelo", stoji u saopstenju.

U delu otvorenog pisma komentarisana je i izjava ministra prosvete da on ne zeli intervenciju u slucaju Petkovic, "jer bi to predstavljalo ugrozavanje autonomije Sumarskog fakulteta". "Moramo da priznamo da je vase shvatanje autonomije fakulteta neobicno i interesantno. Ovakav stav mogao bi se protumaciti i kao signal ostalim dekanima da u okviru autonomije svojih fakulteta pocnu obracun sa neistomisljenicima i da slobodno krse Zakon o univerzitetu", smatraju u Udruzenju.

Na kraju pisma je izrazena nada "da odsustvo reakcije Ministarstva prosvete na dogadjaje na Sumarskom fakultetu ne predstavlja podrsku zloupotrebi funkcije dekana prof. dr Dusana Jovica".

O. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /