Cetvrtak, 4. decembar 1997.

POCETAK SUDJENJA SLAVKU DOKMANOVICU ZAKAZAN ZA 19. JANUAR 1998.

Vukovarska optuznica "ublazena"

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Haga

Pocetak sudjenja Slavku Dokmanovicu pred Pretresnim vecem II haskog Tribunala uslovno je zakazan za 19. januar 1998. Obe strane, tuzilac i odbrana, saopstile su prosle sedmice sudijama da su spremne za sudjenje, a ostaje jos da se vidi da li su za to spremne i odgovarajuce strucne sluzbe, sto bi Sekretarijat suda trebalo pismeno da potvrdi stranama najkasnije do 19. decembra.

Dokmanovicu, koji je 27. juna ove godine uhapsen u Erdutu, u zajednickoj operaciji pripadnika UNTAES i istrazitelja Tribunala, ce se suditi izdvojeno od ostalih optuzenih sa iste, "Vukovarske optuznice": Mileta Mrksica, Veselina Sljivancanina i Miroslava Radica. No, i to je, takodje, uslovno: u slucaju da neko od njih do pocetka sudjenja na ovaj ili onaj nacin stigne do Haga, Pretresno vece bi, kako je saopsteno, "moglo da preispita svoju odluku", tj. da odluci da im se sudi zajedno sa Dokmanovicem.

U medjuvremenu, tuzilastvo je uz odobrenje Pretresnog veca izmenilo "Vukovarsku optuznicu", dopunivsi je saznanjima do kojih se doslo u nastavku istrage, nakon 7. novembra 1995. kada je optuznica podignuta. Najznacajnija nova saznanja su ona do kojih se doslo u procesu ekshumacije masovne grobnice u vukovarskoj Ovcari, te autopsije i identifikacije tela 200 iskopanih zrtava.

Broj likvidiranih u Ovcari, smanjen je za 260 na 200, a za 50 se konstatuje da su "nestali". Sa spiska zrtava iz originalne optuznice tuzilastvo je izbrisalo imena 10 osoba, za koje je u naknadnoj istrazi utvrdjeno da su ubijeni negde drugde, ili da su bili zivi posle dogadjaja u Ovcari. Azuriranju spiska je, kako se navodi, doprinela i razmena informacija o nestalim osobama do koje je proslih meseci doslo izmedju SR Jugoslavije i Hrvatske. Pomenutom spisku dodata su tri nova imena u medjuvremenu identifikovanih zrtava iz masovne grobnice u Ovcari.

Dalje, u novoj verziji optuznice se precizira vojna jedinica kojom su zapovedali optuzeni oficiri, a koja je u prvoj verziji identifikovana kao "Gardijska brigada." Sada se konstatuje da se radilo o "Prvoj gardiskoj motorizovanoj brigadi" koja je predstavljala "jezgro Operativne grupe Jug JNA."

Zakazujuci pocetak sudjenja Slavku Dokmanovicu za 19. januar 1998, Pretresno vece II (predsedavajuci Antonio Kaseze iz Italije, te sudije Ricard Mej iz Velike Britanije i Florens Mumba iz Zambije) je istovremeno donelo niz mera za "ekspeditivno vodjenje sudjenja." Od tuzioca i odbrane se, pored ostalog, zahteva da do 15. decembra sudijama dostave pismene iskaze svedoka koje nameravaju da pozovu, kao i pismene podneske u kojima ce u opstim crtama izloziti kako svaka od strana namerava da vodi svoj slucaj.

Nova verzija optuznice

Posle svih izmena glavni stav "Vukovarske optuznice" glasi:

"Na dan 20. novembra 1991, vojnici JNA i srpskih paravojnih formacija, uz ucesce i pomoc Slavka Dokmanovica, a pod komandom ili nadzorom Mileta Mrksica, Miroslava Radica i Veselina Sljivancanina, izveli su najmanje 200 ne-srpskih osoba iz Vukovarske bolnice i transportovali ih u zgradu farme u Ovcari, gde su ih tukli nekoliko casova. Nakon toga, vojnici pod komandom ili nadzorom Mileta Mrksica, Miroslava Radica i Veselina Sljivancanina, a uz pomoc i ucesce Slavka Dokmanovica, transportovali su svoje ne-srpske zatocenike u grupama od po deset do dvadeset na lokaciju izmedju farme Ovcara i Grabova, gde su ih streljali ili na drugi nacin ubili. Svojim delima ili necinjenjima, Mile Mrksic, Miroslav Radic, Veselin Sljivancanin i Slavko Dokmanovic su krivicno odgovorni za: teske povrede Zenevskih konvencija, krsenja zakona i obicaja rata i zlocin protiv covecnosti." Za ta dela optuzenima se pripisuje kako "pojedinacna krivicna", tako i "komandna odgovornost."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /