Cetvrtak, 4. decembar 1997.

ZASTO SU TROJICA PREDSEDNICKIH KANDIDATA IZBEGLA INTERVJU "NASOJ BORBI"

Pitanja bez odgovora

Vojislav Seselj zahtevao je dve cele stranice. Izborni stab Milana Milutinovica zatrazio pismena pitanja na koja nije odgovoreno, bez obrazlozenja. Vuk Draskovic nezadovoljan tretmanom svoje kampanje u nasem listu

Beograd. - U skladu sa Sporazumom o predstavljanju predsednickih kandidata list "Nasa Borba" je ponudila intervjue Milanu Milutinovicu, kandidatu SPS-JUL-ND, Vuku Draskovicu, kandidatu SPO i Vojislavu Seselju, kandidatu SRS.

Predsednik Srpske radikalne stranke je zahtevao dve stranice "Nase Borbe" za obrazlaganje svog predsednickog programa, sto mi nismo mogli da obezbedimo, jer je Seselj kandidat kao i svaki drugi i moze da dobije identican prostor u novinama kao i ostali kandidati.

Predsednicki kandidat Milan Milutinovic oglusio se, za razliku od svog prethodnika Lilica, na nasu ponudu za intervju. Iz Izbornog staba SPS obavesteni smo da u zahtevu za razgovor moramo dostaviti i pitanja za predsednickog kandidata, sto smo i ucinili 21. novembra, ali nikakav odgovor nismo dobili.

Od Milutinovica smo, pored ostalog, zahtevali da objasni - postoje li izmene u njegovom predsednickom programu u odnosu na onaj koji je zastupao Zoran Lilic, a koji se pokazao kao neuspesan. Zanimalo nas je i zbog cega partijski drugovi za Milutinovica tvrde da je jedina licnost ciji izbor garantuje stabilnost Srbije, pa smo ga zato pitali cime bi to izbor nekog drugog kandidata destabilizovao Srbiju.

Interesovalo nas je i da li Milutinovic veruje da ce biracko telo leve koalicije disciplinovano izaci na glasanje i na ponovljenim izborima, a takodje smo insistirali da Milutinovic pojasni i koje je to greske u kampanji napravio Lilic i da li on pokusava da ih izbegne. Uzimajuci u obzir i cinjenicu da je Milutinovic drugi kandidat iz redova SPS za predsednika, zbog cega smo bili zainteresovani da li se Milutinovic oseca hendikepirano u kampanji zbog toga, a zanimala nas je i njegova procena kakve posledice na svest biraca moze imati i cinjenica da su i sam predsednik Milosevic i celokupna leva koalicija za Lilica tvrdili da je najbolji kandidat.

Nadali smo se da cemo dobiti komentar i na spekulacije ili "scenario" kojem vladajucoj partiji odgovara da Srbija ne dobije predsednika i na ovim izborima, jer bi na vlasti bio v. d. predsednika Srbije, odnosno predsednik Srbije iz redova socijalista. Zanimalo nas je takodje i kakvu bi saradnju Milutinovic imao sa predsednikom Crne Gore, kada tu duznost preuzme Milo Djukanovic.

Nismo zaboravili ni pitanje o proslosti samog Milutinovica, jer smo smatrali da javnost treba da cuje i njegovo objasnjenje oko delovanja protiv profesora Filozofskog fakulteta, ako i sta je istina u njegovoj povezanosti sa "grckom aferom oko nase ambasade". Zanimalo nas je i misljenje Milutinovica o tome koliko mu glasova moze doneti isticanje u kampanji da je licni prijatelj predsednika Milosevica i njegove supruge, kao i obavestavanje javnosti da je rodjeni Beogradjanin.

Za razliku od Izbornog staba SPS koji nije nasao za shodno da nas obavesti hoce li njihov predsednicki kandidat odbiti ili prihvatiti intervju, iz Izbornog staba SPO dobili smo negativan odgovor, samo dan nakon sto smo gospodinu Vuku Draskovicu prosledili okvirna pitanja za intervju. Obrazlozenje samog Draskovica je da bojkotuje "Nasu Borbu", jer je nezadovoljan tretmanom njegove kampanje u nasem listu, a to nezadovoljstvo, po njegovim recima, datira jos od prethodnih predsednickih izbora.

Iz tih razloga od Draskovica nismo mogli da saznamo ni da li mu u kampanji smeta epitet "veciti predsednicki kandidat", kako ga nazivaju radikali i deo onih stranaka koje se deklarisu kao demokratska opozicija. Zanimalo nas je i da li Draskovic veruje da je podrska nekih opozicionih stranaka njegovoj kandidaturi garancija da ce njihovo biracko telo glasati bas za njega. S obzirom da je Mile Isakov javno izjavio da se Draskovic ovaj put odrekao monarhije u predsednickom programu, zanimalo nas je da li je to istina i da li se to moze odraziti na popularnost predsednika SPO u birackom telu zapadne Srbije, koje vazi za monarhisticko.

Smatrali smo da ce biti zanimljivo za nase citaoce i zbog cega je SPO pred prethodne izbore postavljao uslove o slobodi medija i prisustvu posmatraca OEBS, a ovaj put nije bilo uslovljavanja ni posmatraca, ni ostrih reakcija na neravnopravni tretman kandidata SPO u drzavnim medijima.

Draskovic je prethodnim izborima negirao mogucnost da se nece plasirati u drugi krug predsednickih izbora, pa smo u okviru intervjua zeleli da pojasni razloge za novu kandidaturu i da li ta "zrtva" da spasi Srbiju ima prednost nad mogucnoscu da osvoji manji broj glasova nego na prethodnim izborima.

Predsednicki kandidat SPO kao osnovnu izbornu kampanju pominje obecanu finansijsku pomoc iz inostranstva i oprastanje dela drzavnog duga ukoliko on postane predsednik Srbije, zbog cega smo insistirali da pomenute tvrdnje, po prvi put argumentuje preciznim podacima. Da li na uspeh Draskovica mogu uticati "trvenja" u SPO i mnogobrojna iskljucenja clanova iz stranke, kao i smena gradonacelnika Zorana Djindjica, bilo je takodje jedno od pitanja. Bili smo zainteresovani i da li Draskovic veruje da ce deo njegovih glasaca, koji su glasali za Seselja u drugom krugu prethodnih predsednickih izbora, zaokruziti ime predsednika SPO, ili ce, kako tvrdi Seselj "glasati za pobednika kakav je on".

Interesovali smo se i zbog cega je predsednicka kampanja SPO bledja nego prethodna i da li je na to uticalo pomanjkanje finansijskih sredstava, ili promena u rukovodstvu Izbornog staba (Danica Draskovic). Na samom kraju nase ponude za intervju predsednicki kandidat SPO trebalo je da odgovori da li ce, ukoliko postane predsednik, uticati na formiranje demokratskog fronta za parlamentarne izbore, cije je raspisivanje najavio ukoliko pobedi, ali smo trazili i odgovor da li bi u slucaju da izbori ponovo ne uspeju Draskovic mogao biti inicijator okupljanja svih demokratskih snaga Srbije, jer vec ima podrsku nekoliko stranaka.

J. Kosanic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /