Cetvrtak, 4. decembar 1997.

Samo veceras u vasem gradu...

Vladan Marjanovic

Nije da to vec odavno nismo znali, ali je na otvoreno priznanje ipak trebalo poprilicno pricekati: u zemlji u kojoj ono sto nije tragedija moze da postoji jos jedino kao farsa, od preksinoc je bavljenje politikom - sa svim pratecim pojavama - i zvanicno svrstano u estradnu delatnost.

U skladu sa tradicijom po kojoj ovde sve pocinje i zavrsava se "na malim ekranima nasih te-ve prijemnika", i ovog puta je pravo i duznost upoznavanja pucanstva sa tim sta jeste a sta nije, i sta treba a sta ne treba, pripalo televiziji. I to - sasvim prikladno - Televiziji Pink, koja je tokom repriziranja famoznog predizbornog duela Vuka Draskovica i Vojislava Seselja (prosle subote vodjenog na prvom programu drzavne televizije), svaki cas, natpisom preko pola ekrana, obavestavala gledateljstvo kako je, doslovce, "od RTS otkupila pravo na emitovanje ovog show programa". A u slucaju da je nekom ipak promakla poenta, kumovsko ofiranje je skoro istom ucestanoscu prekidano emitovanjem one ingeniozne reklame za sredstvo protiv zatvora, u kojoj jedan mladi covek s blazenim izrazom na licu izlazi iz toaleta, promrljavsi nesto o tome koliko mu je laknulo...

Cinicna pitanja koja se neminovno namecu - poput onog nije li, s obzirom na politicki i civilizacijski nivo pomenutog dijaloga, bilo prikladnije pronaci (ma, sta pronaci; snimiti!) neku reklamu za sredstvo protiv dijareje - mogla bi se ovim povodom nekako i ostaviti po strani. Ali, multiplikovano ponizenje koje su - sto sebi, sto drugima - savrseno svesno priredili svi akteri ovog medijsko-politickog slucaja u potpunosti odslikava do koje mere je svaka prica o demokratiji, ljudskim pravima, civilnom drustvu, trzisnoj privredi, multikulturalnosti i ostalim liberalnim idealima u Srbiji obesmisljena i na dugi rok bacena u blato moralne niskosti, banalnosti i prostakluka. Sa tim se, bez ikakvih iluzija i definitivno, treba suociti, i ako je bas ruzicastoj julovskoj televiziji (za cije pracenje, osim ociju i usiju, obicno nije neophodno i posedovanje sive mozdane mase) zapalo da proglasi kako vise nema potrebe za foliranjem i pretvaranjem, jer svi znamo kako stvari stoje - onda joj to treba vise uzeti u zaslugu nego u krivicu.

Jer, logika je prosta. Draskovic ponizava Seselja; Seselj ponizava Draskovica; TV Pink ponizava Draskovica i Seselja; TV Pink, Draskovic i Seselj ponizavaju politiku kao javnu delatnost; politika kao javna delatnost ponizava sve one koji se njom ne bave - prvo kao birace, a onda i kao ljude; ponizenim narodom espeesovci i julovci vladaju i u narednih sto godina.

Kraj show programa.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /