Cetvrtak, 4. decembar 1997.

Sedmorica potrosenih

Mihal Ramac

Medju nesto vise od sedam miliona srbijanskih biraca malo je onih koji bi mogli da pogode koji po redu ce biti predstojeci predsednicki izbori. Vecina od tih sedam miliona ljudi, utisak je, ni ne namerava da ucestvuje u jos jednoj jeftinoj predstavi. Na spisku kandidata vise nema onog glavnog, kome bi se mnogi jos jednom, glasanjem za nekog od suparnika, "skrese" za sve sto se nakupilo tokom beskonacnih godina raspleta. Shvativsi da je potrosio sve kredite, on se premestio u ugodnu fotelju o kojoj se ne odlucuje putem glasackih listica.

Na spisku su mahom iznureni trkaci kojima je dovoljno to sto (jos jednom) ucestvuju u unapred izgubljenoj trci. Danonocno zasut njihovim porukama, birac je sve manje u stanju da pojmi ko sta nudi, obecava ili laze. Izuzme li se Seselj, koji zivi u oblacima barutnog dima, ostalima su usta puna sveta, Evrope, moderne Srbije, bogatstva, razvoja, privatizacije i slicnih blagodeti. Otkud nekom, pogotovo ako je predsednicki kandidat, u danasnjoj Srbiji, pomisao na blagostanje, kad vecini biraca i normalan zivot izgleda kao nesto nedostizno, bar u njihovim zivotima.

Kandidat vladajuce partije svakako ima najmanje prava da jamci ista dobro, jer njenu vladavinu samo retki spominju po dobru. Medjutim, ni oni koji racunaju na podrsku demokratski i opoziciono raspolozenih biraca ne bi smeli da se olako razbacuju parolama o skoku standarda i boljitku preko noci. Tako nesto, posle svega, vise ne prolazi ni kod onih koji bi i probudjeni u po noci glasali protiv rezima. Puni cardaci i ambari, obilne seoske trpeze i blistave evropske limuzine jednako su na dohvat ruke kao Karlobag ili Knin: iza sedam reka i sedam gora.

Kad se sabere sve sto, toboze, donose predsednicki kandidati, stice se utisak da bi bilo najpametnije vratiti vreme kolektivnog rukovodjenja, pa lepo - svu sedmoricu izabrati na celo Srbije. Ako njoj i njenim gradjanima, pogotovo Srbima, svi zele toliko dobra, neka se udruze i neka je zajednickim snagama izvlace iz gliba u kojem ju je ostavio Nepobedjeni i Nepobedivi. Ono sto svako pojedinacno obecava, uostalom, ne bi lako mogla da ostvare ni sedmorica zajedno.

Zlobnici ce reci da bi se spajanjem ove slikovite sedmorice dobilo sedmoglavo cudoviste. Mozda i bi, ali to nista ne menja. Zar ova zemlja lici na nesto lepse?

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /