Cetvrtak, 4. decembar 1997.

NIS PLANIRA ISKLJUCENJE I RESTRIKCIJE DUZNIKA ZA PRIRODNI GAS

Na listi za zavrtanje slavina "giganti" srpske industrije

Na spisku za iskljucivanje 17 firmi iz Vojvodine i 20 iz Srbije. Izuzeti samo zdravstvo i skolstvo

Prirodnog gasa ima sasvim dovoljno za sve potrosace. Problem je, medjutim, i dalje placanje, odnosno obezbedjenje validnih garancija, za koje kod nadlezne banke postoji pokrice. Zbog toga sto su mnogi prilozili garanciju bez pokrica, Naftna industrija Srbije ima problema u placanju gasa Progres gas trejdingu. Sve to dovelo je do toga da neplatise mogu, sasvim lako, ostati bez gasa.

Mada od Vlade Srbije vec imaju zeleno svetlo za zavrtanje slavina sa prirodnim gasom (svim potrosacima koji ovaj energent ne placaju) clanovi Upravnog odbora Naftne industrije Srbije su juce spisak duznika prosledili u nadlezno ministarstvo energetike, na dodatno odobravanje. Spisak neplatisa proanalizirace specijalna vladina radna grupa, a potom ce, na osnovu njihovih rezultata biti doneta odluka o tome ciji racun i dalje moze da raste, a koji se mora hitno platiti. Prema informacijama "Nase Borbe" firme sa duznickog spiska su svrstane u grupu za iskljucenje i u tri kategorije za redukciju isporuke.

Ako Vlada posle ove specijalne konsultacije ostane pri ranijoj odluci da se vise nece mesati u pravo NIS da svoju robu prodaje, a ne samo isporucuje, bez dotoka prirodnog gasa ce ostati 17 firmi sa podrucja Vojvodine, koje gasom snabdeva NIS "Gas" i 20 potrosaca sa teritorije Srbije, kojima je distributer NIS "Energogas".

U NIS su predvideli da manjim duznicima gas iskljucuju selektivno. Tako bi ubuduce za 30 odsto manju kolicinu gasa od potrebne moglo dobijati 11 potrosaca NIS "Gasa". Redukcija od 20 procenata sprema se za deset potrosaca u Vojvodini i sest firmi juzno od Batajnice, dok bi za deset odsto manju kolicinu gasa, uskoro, mogla da ocekuje samo jedna firma.

Koje firme se kriju iza ovih brojki u NIS nisu zeleli da objavljuju, zbog stvaranja psihoze u javnosti i medju zaposlenima. Poznato je, ipak, da su na spisku i takozvani giganti srpske privrede. Zbog toga se u Vladi Srbije, juce, mogao cuti doduse nezvanicni komentar da nije sigurno da ce slavine biti zavrnute bas svim duznicima. Medju neplatisama, inace, ima i gradskih toplana.

Zanimljivo je, takodje, da na ovom spisku nema humanitarnih ustanova, bolnica, skola i uopste organizacija koje se finansiraju iz budzeta. Za njih ce Vlada morati da nadje odgovarajuce resenje, sto svakako nece biti lak posao, jer zdravstvo, svakako, nema para ni za mnogo urgentnije racune.

J. Putnikovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /