Cetvrtak, 4. decembar 1997.

GASI SE JEDINO MUZICKO POZORISTE U ZEMLJI

Teatar T pred stecajem

Kako trenutno stoje stvari u vezi sa Teatrom T, ovo jedino muzicko pozoriste u zemlji nece samo biti iseljeno iz zgrade UPC "Vuk Karadzic". Nekadasnje pozoriste na Terazijama, sada Teatar T, nalazi se na pocetku stecajnog postupka.

Nakon obavestenja o presudi prema kojoj se Tetar T ima iseliti iz zgrade Umetnicko-poslovnog centra "Vuk Karadzic" u roku od 8. dana, u utorak je na adresu ovog pozorista stiglo i resenje o pokretanju stecajnog postupka. Takva odluka je doneta nakod sezdesetodnevne blokade ziro racuna pozorista, koja automatski podrazumeva stecaj.

"Nas ziro racun je blokiran jer je izvodjac radova pred sudom pokrenuo postupak naplate dugovanja pozorista", kaze za "Nasu Borbu" vrsilac duznosti upravnika pozorista Dusan Golumbovski. "Dugovi su napravljeni jos 1992. godine nakon sto je u sali tadasnjeg Pozorista na Terazijama, kao sto je svima poznato, izbila voda. Morali su biti ugradjeni betonski sipovi radi spasavanja zgrade cime je napravljen nepredvidjeni trosak. Od tada do danas niko od nadleznih nije nasao za shodno da pokrije troskove." Sto se resenja o iseljenju pozorista tice, Golumbovski smatra da ce "zalba Teatra T biti usvojena. Prvo, postupak nije sproveden zakonito i drugo, pare 'Vuku' ne duguje pozoriste vec Skupstina grada, koja je ovaj prostor iznajmila za nas jos 1991. godine, kada je pocela adaptacija - zgrada Pozorisa na Terazijama." Ono sto uprava u ovom trenutku preduzima jeste pokusaj namirenja dugovanja izvodjacu radova, koji je prema recima Dusana Golumbovskog "spreman na obustavljanje postupka ukoliko Skupstina Grada plati dugove."

Na nase pitanje da li je uspostavljen kontakt sa odgovornim ljudima u Skupstini grada i kakav je njihov stav po tom pitanju Dusan Golumbovski je odgovorio: Pokusavao sam juce, potom posle podne i jutros da kontaktiram Slobodana Skerlica, gradskog sekretara za kulturu ali u tome nisam uspeo. Mi predlazemo da se nastave, pre dve nedelje zapoceti pregovori o potpisivanju ugovora sa Dobrilom Nikolicem, izvodjacem radova, kako bi racun pozorista bio odblokiran. Za sada imamo obecanje da cemo mozda biti primljeni u Skuptsini grada. Stoga smo zakazali zbor ansambla naseg pozorista za danas u 14 casova kako bi zaposlene obavestili o stanju u kome se pozoriste trenutno nalazi."

Golumbovski istice da se u pozoristu u ovom trenutklu sprema premijera komada "Ne mogu da platim i necu" Darija Foa, ovogodisnjeg dobitnika Nobelove nagrade za knjizevnost, koja ce biti izvedena 25. decembra "makar na trgu. Ovaj naslov ne samo da pogadja stanje u kome se nalazi vecina gradjana, vec i nas odgovor na prispele tuzbe i presude", zakljucuje Golumbovski.

Ono sto stanje u kome se trenutno nasao Teatar T cini tipicnim za nase kulturne (ne)prilike jeste ponasanje vlasti prema tradiciji uopste. "Jos od juna meseca sam upozoravao odgovorne u gradskoj vladi da cemo se naci u ovakvoj poziciji ali razumevanja nije bilo. Umesto para, dobili smo ponudu od Televizije Srbije da ovih dana u nasem pozoristu snimimo emisiju o jedinom muzickom pozoristu u zemlji. Smejacemo se, igrati, pevati songove dok za to vreme sudski organi zatvaraju pozoriste. Tome nije potreban nikakav komentar", kaze Golumbovski.

Medjutim, specificnost Teatra T ogleda se u ceni zgrade na koju prema ugovoru imaju pravo koristenja 30 godina. Bude li stecajni postupak realizovan, zgrada Pozorista na Terazijama, u kojoj je izmedju dva rata radio najmoderniji bioskop "Beograd" , bice najverovatnije renovirana za par meseci jer ce novi zakupac umesto potrazivanja ponuditi novac Skupstini grada. Mozda je i to neko resenje.

Dodajmo na kraju, da su nasi pokusaji ostvarivanja kontakta sa odgovornim ljudima u Skupstini grada takodje ostali bez uspeha.

Z. Jovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /