Cetvrtak, 4. decembar 1997.

KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPSTINE SRBIJE

Dragan Tomic ponovo izabran za predsednika

Izabrana i tri nova potpredsednika - Vojislav Mihailovic (SPO), Dragan Todorovic (SRS) i Vladimir Stambuk (JUL). Savez vojvodjanskih Madjara ce ponuditi svog kandidata za cetvrtog potpredsednika posle dogovora sa socijalistima i radikalima. Predrag Trajkovic (ND) sekretar parlamenta

Prve cestitke:
Mirko Marjanovic i Dragan Tomic
FOTO: D. Milosevic

Beograd. - Na jucerasnjoj konstitutivnoj sednici Narodne skupstine Srbije za predsednika je izabran Dragan Tomic. Zahvaljujuci novom odnosu snaga u parlamentu, Tomic je izabran javnom prozivkom na predlog poslanika Srpskog pokreta obnove, dok je predlog socijalista da glasanje bude tajno odbacen vecinom glasova. Takodje su izabrana i tri nova potpredsednika - Vojislav Mihailovic iz Srpskog pokreta obnove, Dragan Todorovic iz Srpske radikalne stranke i Vladimir Stambuk, poslanik JUL. Mesto cetvrtog potpredsednika ostalo je upraznjeno, posto je Savez vojvodjanskih Madjara odlucio da kandidata za to mesto ponudi tek posle dogovora sa socijalistima i radikalima. Za sekretara je izabran Predrag Trajkovic iz Nove demokratije.

Za Dragana Tomica, koji je, inace, otvorio sednicu i vodio je do verifikovanja poslanickih mandata, izjasnila su se 193 poslanika iz redova socijalista i radikala, cetiri poslanika koalicije "Vojvodina" glasala su protiv, dok je 49 poslanika bilo uzdrzano, medju njima, kao sto je i najavljeno, kompletna poslanicka grupa SPO. "Obecavam da cu uciniti sve da u Skupstini zavlada duh tolerancije koji ce doprineti daljem razvoju demokratije", rekao je novoizabrani predsednik. Izmedju Tomicevog "oprastanja" sa starog predsednickog mesta i svecane besede povodom ponovnog izbora proteklo je svega 40-tak minuta.

Ocigledno dobre volje, Dragan Tomic se srdacno izljubio sa svojim novim potpredsednicima kad su mu se, po izboru, pridruzili za stolom radnog predsednistva.

Uprkos ocekivanjima da ce se sednica, zbog vec postignutih dogovora o izboru celnika parlamenta, brzo okoncati, jucerasnji susret novog skupstinskog saziva nije prosao bez varnica. Tako je na samom pocetku Tomislav Nikolic (SRS) zamerio Gorici Gajevic, sefu poslanicke grupe SPS "da je predlazuci Tomica za novog predsednika iskrivila sliku novinarima ne rekavsi da je dogovor o tome vec utvrdjen na konsultacijama poslanickih grupa".

Novi poslanici:
Tatjana Olujic i Vladimir Stambuk

Komentarisuci njeno obrazlozenje da je Tomic bio uspesan predsednik te da se radi o iskusnoj i uglednoj licnosti koja obezbedjuje rad u skladu sa Ustavom i Poslovnikom, Nikolic je rekao da stari saziv nema cime da se pohvali.

"Parlament nije radio nista vazno, donosio je bitne zakone po hitnom postupku. Pozivali ste nas na raspravu i glasanje o jednom tekstu zakona, a ujutro nas sacekivali sa novim tekstovima", rekao je Nikolic, dodavsi da, medjutim, nema primedbi na to kako je Tomic vrsio duznost predsednika Srbije. Nikolic je zatim pozvao sve one koji nemaju nameru da ispostuju vec postignut dogovor da se odmah izjasne.

Reagujuci na ovu prozivku, Milan Mikovic, sef poslanicke grupe SPO, obrazlozio je zasto se njegova stranka odlucila da se uzdrzi od glasanja za predsednika parlamenta. "Izbor predsednika Skupstine sigurno ce uticati na ishod predsednickih izbora. Zato smo i trazili da se parlament konstituise posle izbora. Nije sporedna stvar glasati za predsednika Skupstine u situaciji kad nemamo predsednika Srbije", objasnio je Mikovic.

Izlazeci opet za govornicu, Nikolic se zapitao kako izbor celnika Skupstine moze da utice na rezultate izbora do kojih je ostalo nekoliko dana. Poslanike SPO je upitao kako mogu da budu uzdrzani kada na glasackim listicima nema odgovora - uzdrzan. "Nisam ja advokat SPS, ali to su stvari koje se ticu i nas radikala", zakljucio je on.

O mandataru posle izbora

Predsednik Skupstine Srbije Dragan Tomic izjavio je u pauzi zasedanja da se slaze da sednice budu otvorene za direktne TV prenose. Na pitanje kome ce poveriti mandat za sastav vlade ako ne bude izabran predsednik Republike, on je odgovorio da je o tome jos rano govoriti te da ce se o tome raspravljati tek posle predsednickih izbora. "Moguce je napraviti vladu narodnog jedinstva za koju se opredelila SPS. Zato sam i pomenuo onaj aplauz i jedinstveno usvajanje dnevnog reda jer se prvi put desilo da su svi u Skupstini glasali za jedan predlog", rekao je Tomic, isticuci da ce dogovaranje "biti glavni metod rada u ovoj Skupstini".

I Gorica Gajevic je podsetila na zajednicki stav da se parlament sto pre konstituise te da zbivanja u parlamentu ne smeju da uticu na predsednicke izbore.

Obelodanivsi da ce Narodna seljacka stranka glasati protiv Tomicevog izbora, Dragan Veselinov je, pored ostalog, rekao da predsednik Skupstine Srbije ne moze voditi funkcioner Naftne industrije Srbije. "Neka se Tomic odluci za jednu funkciju, a sto se nas tice nije dobro da bude ni na jednoj ni na drugoj", rekao je Veselinov. Tomicu je takodje zamerio da je cesto krsio skupstinski poslovnik i tako prouzrokovao neregularnost rada parlamenta. "Secamo se Tomicevih reci tokom zimskih demonstracija kada je beogradske studente priblizio pojmu fasista. Mi to ne mozemo oprostiti", dodao je Veselinov.

Da ce poslanici koalicije "Vojvodina" glasati protiv Tomica, potvrdio je i Nenad Canak, rekavsi: "Mi vojvodjanski autonomasi necemo ucestvovatu u ovome. Ako se ne budete odgovorno ponasali, mi cemo otici odavde. A vama ne treba jos i Vojvodina za vratom".

TOMISLAV NIKOLIC, SEF POSLANICKOG KLUBA SRS

Premijer nece biti iz SPS

"Ako se formira koaliciona vlada, jedna strana moze da izabere predsednika Skupstine a druga predsednika Vlade Srbije. Socijalisti su sami izabrali da imaju predsednika parlamenta, a za predsednika vlade to ne moze da se kaze", izjavio je Tomislav Nikolic (SRS) odgovarajuci na pitanje nisu li radikali olako prepustili mesto predsednika Skupstine socijalistima. Zamoljen da precizira da li to znaci da socijalisti nece moci da predloze premijera ako radikali budu ucestvovali u radu nove vlade, Nikolic je odgovorio: "Da".

Jozef Kasa (SVM) potvrdio je da ce ispostovati dogovor o jednom potpredsednickom mestu, koje bi trebalo simbolicno da predstavlja pripadnike svih nacionalnih manjina u Srbiji, ali da ce tek po razgovorima sa socijalistima i radikalima predloziti svog kandidata.

U pauzi koja je usledila posle Tomicevog izbora u skupstinskim kuloarima pronela se vest da ce parlament kasniti sa radom jer su Tomislav Nikolic i novoizabrani predsednik zaseli na zajednickom rucku. Posto u nastavku sednice nije bilo nikakve diskusije, a potpredsednici i sekretar su izglasani javno ali dizanjem ruku, izvestaci su brzo okoncanje sednice pripisali dogovoru postignutom na rucku.

Izvestaci: O. Mamuzic
M. Torov
Fotoreporter: D. Milosevic

MILAN MIKOVIC, SEF POSLANICKOG KLUBA SPO

SPO nece u vladu sa radikalima

Odgovarajuci na pitanje da li je SPO izneverio ocekivanja sto je prepustio drugima odluku o izboru Tomica za predsednika, Milan Mikovic, sef poslanickog kluba SPO je rekao da ne misli tako jer se drasticno promenio odnos snaga u parlamentu. "Nece vise biti nadglasavanja ili povreda poslovnika", smatra Mikovic.

Na pitanje misli li da ce sa takvim odnosom snaga biti moguce lako formirati vladu. "Ne mislimo da udjemo u vladu sa radikalima, razlike su velike, oni moraju stosta da promene, narocito u spoljnoj politici, da bismo mogli da saradjujemo sa njima", zakljucio je Mikovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /