Cetvrtak, 4. decembar 1997.

NOVE KNJIGE

Nove knjige

JOVICA ACIN: "Duge senke kratkih senki/Izabrani mikrohaosi i prinove"

"Najautentnicniji mistifikator u savremenoj srpskoj knjizevnosti", kako Filip David kaze za Jovicu Acina, objavio je staru/novu knjigu "Duge senke kratkih senki". Knjiga je, naime, objavljena 1991. godine, u jesen, u Sarajevu. Brzi od citalaca bio je rat ciji je plamen progutao vise od 90 odsto tiraza. "Problem definisanja Acinovog knjizevnog postpuka je u tome da izmice definiciji", belezi David. "Moglo bi se sa pravom govoriti o 'totalnoj knjizevnosti' u kojoj se sudaraju mnoge protivrecnosti prosedea, razlicitih pristupa razumevanju teorije i prakse". Izabrane mikroahaose i prinove objavio je "Draganic".


SAVA DAMJANOV: "Koder: Istorija jedne percepcije"

Delo Save Damjanova posveceno je Djordju Markovicu Koderu (1806-1891), ukletog srpskog pesnika. Delo Damjanova pokusava da odgovori zasto je Koder potisnut na marginu knjizevne istorije i zbog cega se dogodilo da je izmakao i paznji pisaca, ako se zna da je ovaj pisac anticipator moderne i postmoderne knjizevnosti. Koje elemente savremenici Kodera nisu mogli da procitaju? Prema Damjanovu, to je onaj niz koji Kodera upravo danas cine relevantnim i provokativnim piscem: od jezickih, zatim iracionalnih momenata, do prisustva zenskog principa. "Prosveta", Beograd.


LJUBICA ARSIC: "Zona sumraka"

"Zonu sumraka" cine pet prica povezanih "zonama" neobicnih junaka, petom dimenzijom u kojoj se stapaju stvarnost i masta. U "Zonama sumraka" pojavljuju se nasa neocekivana lica, nepoznata i nama samima - negde smo lica, negde posmatrac. Smisao tog prostora istrazuje se i pripovedanjem koje je oblik prerusavanja od ispovesti, pricanja u zitijama do parodije i farse. Novo delo Ljubice Arsic objavili su "Stubovi kulture".


ISIDORA SEKULIC: Djakon Bogoridicine crkve"

Izuzev poznavalaca dela Isidore Sekulic, roman "Djakon Bogorodicine crkve" malo kome je poznat. Naime, objavljen je 1919. godine u Zagrebu, a koliko je poznato, nikada (verovatno po zelji same spisateljice) nije uvrstan u njena izabrana i sabrana dela. Razlog za to treba traziti u samom romanu koji otkriva nepoznato lice Isidore Sekulic: u ovom delu susrecu se njeno ljubavno i religiozno iskustvo. "Djakona Bogorodicine crkve" objavio je "Plavi jahac".

ALEN BOSKE: "Sutra bez mene"

"Sutra bez mene" je "peti testament" Alena Boskea, pesnika "pomirenog sa neminovnoscu prelaska u apstraktni zivot", kako kaze Mirjana Vukmirovic. "Njegova setna pesma je nastala u kratkom intervalu izmedju svesti o neminovnosti smrti i mudre ravnodusnosti. Ali Boske ne bi bio pesnik, pravi pesnik, zaljubljen u culne slike i opipljivi svet, da ne otkriva neocekivane cari nistavila.".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /