Cetvrtak, 4. decembar 1997.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE PREDSTAVNIKA MEDJUNARODNIH ORGANIZACIJA U BEOGRADU

"Meke granice" za nedelju dana

Beograd. - Na podrucju pod nadzoromUntaesa od 10. decembra ce vaziti rezim "mekih granica". Hrvatske vlasti su se slozile da izdaju malogranicne propusnice svim stanovnicima regiona koji imaju licne karte izdate u Belom Manastiru, sto prakticno znaci da ce ih dobiti svi koji zive u regionu, nezavisno od stalnog mesta prebivalista. Untaes insistira da taj sporazum hrvatske vlasti i sprovedu - saopstila je na jucerasnjoj redovnoj konferenciji za novinare medjunarodnih agencija u Beogradu portparol kancelarije za vezu UN Suzan Manuel.

Portparol UNLO saopstila je i da se u Savetu bezbednosti jos uvek razmatra na koje vreme ce biti produzen mandat misiji UN u Makedoniji, i najavila je sastanak predstavnika vojne posmatracke misije UN na Prevlaci i zvanicnika jJugoslovenske vlade, koji ce se odrzati danas u Herceg-Novom.

Portparol Viskog komesarijata za izbeglice Mons Niberg rekao je da je status "otvorenog grada" 28. novembra dobio Kakanj, ocenjujuci da "to otvara vrata povratku raseljenih Hrvata, koji se sada nalaze u zapadnoj Bosni". - Vecina Hrvata koji sada zive u Drvaru dolazi upravo iz Kaknja i Varesa, a kada oni pocnu da se vracaju, u svoje kuce moci ce da se vrate i Srbi - naglasava Niberg.

- Americni Stejt dipartment obezbedio je znacajnu pomoc, prvenstveno u odeci i obuci. U pitanju je dve i po hiljade paketa, ali, nazalost, iako su to velike kolicine robe, u odnosu na broj izbeglica u Jugoslaviji nisu dovoljne, tako da je to pomoc iskljucivo za najugrozenije - rekao je juce Roland de Linji, portparol Medjunarodne federacije Drustava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca. De Linji se pridruzio apelu Jugoslovenskog crvenog krsta vlastima u Jugoslaviji da finansiraju program narodnih kuhinja, jer, kako je rekao, nije Medjunarodna federacija ta koja ih zatvara, "vec smo samo primorani da prestanemo sa sufinansiranjem, s obzirom da smo iscrpli sredstva nasih donatora".

LJ. G.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /