Cetvrtak, 4. decembar 1997.

U PODGORICI ODRZAN SASTANAK PREDSTAVNIKA SAVEZNE I REPUBLICKIH VLADA

Propisi - kamen spoticanja

Razmatrano uskladjivanje republickih propisa sa uzansama Evropske unije

Podgorica. - U Podgorici, iza zatvorenih vrata, juce je odrzan sastanak predstavnika Savezne vlade i vlada republika Srbije i Crne Gore.

Prema izvoru "Nase Borbe", ovom skupu su, sa saradnicima, prisustvovali: u ime domacina Milutin Lalic, potpredsednik Vlade Crne Gore, zaduzen zafinansijski sistem i javnu potrosnju i direktor Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja i Jovan Mihailovic, potpredsednik za privatizaciju, u ime Vlade Srbije Milan Beko, ministar za privatizaciju, a Savezne vlade potpredsjednika Danko Djunic.

Kako je saopsteno iz kabineta Milutina Lalica, cilj ovog sastanka bio je upoznavanje sa ostvarenim rezultatima svojinske transformacije u republikama i uskladjivanja aktivnosti na izgradnji i funkcionisanju trzista (sa posebnim osvrtom na sekundarno trziste hartija od vrijednosti) i osnivanje i funkcionisanje investicionih fondova.

Na dnevnom redu su se nasli i problemi funkcionisanja registra prva i akcija, uskladjivanje Zakona o racunovodstvu sa medjunarodnim racunovodstvenim standardima, i prilagodjavanje poreskih propisa potrebama funkcionisanja finansijskog trzista. Razmatrano je i uskladjivanje republickih propisa, koji se odnose na strane institucionalne i strateske investitore u SRJ, kao i njihovo prilagodjavanje propisima Evropske unije.

Pozitivno je, kako se naglasava, ocijenjen ovakav vid saradnje i dogovoreno da se i ubuduce organizuju slicni sastanci radi uskladjivanja republickih i saveznog zakonodavstva. Dogovoreno je, takodje, da se prosire ekspertski timovi na saveznom nivou, koji ce raditi na iznalazenju najboljih rjesenja za prevazilazenje problema neuskladjenosti propisa i na stvaranju jedinstvenim modernih privredno-sistemskih okvira.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /