Cetvrtak, 4. decembar 1997.

PREDSEDNIK CRNE GORE PRIMIO SEFA AMERICKE MISIJE U BEOGRADU

Izbori zaostrili konflikte

Momir Bulatovic upoznao Ricarda Majlsa da su na proteklim izborima naglasene homogenizovane nacionalne i etnicke grupe

Podgorica. - Montena-faks. - Predsjednik Republike Crne Gore Momir Bulatovic rekao je juce Ricardu Majlsu, sefu Americke misije u Beogradu, da je "razoblicavanje nezakonitosti koje su pratile predsjednicke izbore u Crnoj Gori nuzan preduslov da se pristupi pripremi prijevremenih parlamentarnih izbora koji, u suprotnom, ne bi imali pravog smisla, jer bi znacili ponavljanje prethodnog scenarija, sa unaprijed poznatim rezultatom".

Bulatovic je, takodje, ukazao da je jedna od najkrupnijih negativnih posljedica nedavnih izbora naglasena nacionalna homogenizacija, posebno pripadnika nacionalnih i etnickih grupa. Ricard Majls boravi u posjeti Crnoj Gori, a sa predsjednikom Bulatovicem razgovarao je o aktuelnoj politickoj situaciji u ovoj Republici i SR Jugoslaviji.

Kako je saopsteno iz kabineta predsjednika Republike, Bulatovic je sefa americke misije upoznao sa svojim i stavovima najjace politicke partije u Crnoj Gori o politickoj situaciji, kao i o mogucnostima za njeno prevazilazenje. On je ukazao da su okolnosti u kojima su odrzani izbori, koje su imale odlucujuci uticaj na njihov neregularan tok i rezultate, krajnje zaostrili politicke konflikte i opste prilike u Crnoj Gori, umjesto da budu faktor njihove stabilizacije.

Jedna od najkrupnijih negativnih posljedica, po Bulatovicu, jeste naglasena nacionalna homogenizacija, posebno pripadnika nacionalnih i etnickih grupa, sto za Crnu Goru, kao drzavu zasnovanu na gradjanskom konceptu, predstavlja veliko iskusenje. Bulatovic je, s tim u vezi, naglasio da su na nedavnim izborima pripadnici nacionalnih i etnickih grupa gotovo u cjelini podrzali jednog predsjednickog kandidata, te da je to, nazalost, uradjeno na platformi njihove navodne ugrozenosti politikom i drzavnim konceptom drugog kandidata.

Po rijecima Bulatovica, to su dugo i uporno sugerisali Vlada i drzavni mediji, i na cemu se temeljaila cjelokupna predizborna kampanja aktuelnog predsjednika Vlade.

Ukazujuci na brojne nezakonitosti koje su, ne samo pratile, vec cinile dominantan sadrzaj predsjednickih izbora, a koje ce uskoro biti objavljene u takozvanoj crnoj knjizi. Bulatovic je, takodje, ponovio stav o nepriznavanju izbora i svoju cvrstu rijesenost da postuje Ustav Republike Crne Gore.

Unutrasnja stvar Crne Gore

Ricard Majls je ponovio stav da pitanje predsjednickih izbora predstavlja unutrasnju stvar Crne Gore, uz konstataciju da mirni gradjanski protesti predstavljaju demokratski oblik manifestovanja politickih stavova i borbe za njihovo ostvarivanje. On je izrazio nadu da ce se politicke prilike u Crnoj Gori uskoro stabilizovati, te da ce Crna Gora nastaviti putem demokratskih i ekonomskih reformi i razvoja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /