Cetvrtak, 4. decembar 1997.

NA PREDLOG HRVATSKE DELEGACIJE I UZ PODRSKU SAD

Jugoslaviji osporeno pravo ucesca na ekoloskoj konferenciji u Kjotu

Kjoto, Beta-Rojters. - Hrvatska, koju su podrzale SAD, usprotivila se juce prisustvu jugoslovenskih delegata na ekoloskoj konferenciji sto se pod okriljem Ujedinjenih nacija odrzava u Kjotu, u Japanu, jer po hrvatskom tumacenju SRJ nije clanica svetske organizacije.

"Delegacija Republike Hrvatske snazno osporava status Savezne Republike Jugoslavije kao ucesnika Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama", navodi se u izjavi objavljenoj na konferenciji.

Hrvatska je saopstila da SRJ, koju cine Srbija i Crna Gora, nije clanica UN, i da stoga ne moze da ucestvuje u desetodnevnim razgovorima o smanjivanju emitovanja otpadnih gasova, nastalih sagorevanjem fosilnih goriva. Hrvatska je pozvala predstavnike oko 160 drzava koje ucestvuju na konferenciji da oglase ilegalnom jugoslovensku ratifikaciju konvencije UN o klimatskim promenama.

Delegati SRJ, koji su bili u konferencijskoj dvorani u trenutku kad je bilo postavljeno pitanje njihovog ucesca, nisu bili raspolozeni za komentar. SAD su podrzale stav Hrvatske, rekavsi da je Generalna skupstina UN nekoliko puta odbila pretenziju SRJ na clanstvo u UN umesto bivse Jugoslavije. Tom stavu zatim se pridruzilo jos nekoliko drzava. Organizatori konferencije zatim su zatrazili od jugoslovenskih delegata da bar do petka, kad bi iz Njujorka trebalo da stigne odgovarajuce pavno timacenje, ne ucestvuju na sledecim sesijama konferencije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /