Cetvrtak, 4. decembar 1997.

VANREDNA KONFERENCIJA ZA NOVINARE ZORANA DJINDJICA

Kandidati iste stranke

Kod trojice predsednickih kandidata postoje samo licne razlike - svako bi hteo da je licno na mestu predsednika, ocenio predsednik demokrata

Beograd. - Stil argumentacije, odsustvo osecaja za realnost i nonsalantnost u odnosu na cinjenice, isti su kod trojice predsednickih kandidata (Milutinovica, Seselja i Draskovica). Zato ce predsednicki izbori 7. decembra biti lazni - izjavio je Zoran Djindjic, predsednik Demokratske stranke na jucerasnjoj vanrednoj konferenciji za novinare.

Sustinska konfrontacija izmedju trojice kandidata nikada, po Djindjicevim ocenama, nije bila manja. "Covek bi pomislio da su oni iz iste stranke. Medju njima postoje samo licne razlike - svako bi hteo da je licno na mestu predsednika," smatra Djindjic.

Ocenjujuci predsednicke izbore i kao beznacajne za politicku buducnost zemlje koje ni kandidati nisu shvatili ozbiljno, Djindjic je rekao da je Demokratska stranka ovoga puta odustala od prave antikampanje. "Bilo bi steta trositi pare na to," dodao je Djindjic.

Komentarisuci situaciju na Kosovu, lider DS je upozorio da je krajnje vreme da ono postane tema javne politicke rasprave. Po njegovim ocenama, neophodno je prvo da se demokratizuje Srbija i stvari rese u Beogradu, pa tek onda da se resava pitanje autonomije Kosova.

"Bez funkcionisanja srpske drzave u celini koja se sada nalazi u najvecoj institucionalnoj krizi, ne moze funkcionisati ni Kosovo kao njen deo. Svako ko misli da se moze pregovarati o autonomiji pre nego sto se uspostave institucije koje bi garantovale tu autonomiju, gubi vreme", dodao je on.

Ostavka 1. marta?

- Podnecu ostavku 1. marta, ako se do tada broj clanova DS u odnosu na 1. novembar duplo ne poveca - izjavio je Zoran Djindjic, dodajuci da ce u tom slucaju proglasiti da je odluka o bojkotu bila "suvise hrabra".

Politicki savet DS, po Djindjicevim recima, ovih dana razgovara o mehanizmima koji bi trebalo da omoguce raspravu o autonomiji Kosova. "Sada je, medjutim, nemoguce izaci sa kompromisnim predlogom kosovske autonomije jer je situacija suvise napeta," izjavio je Djindjic.

Lider DS je, inace nedavno boravio u Bonu na poziv Socijaldemokratske partije Nemacke i Becu gde je razgovarao sa poslanicima Narodne partije Austrije i stranackim eskpertima za Blakan. "Poruka tih susreta je da je veoma vazno za nasu zemlju da medju znacajnim evropskim partijama imamo uticaj jer ce se mnoga pitanja u vezi sa nama resavati u parlamentima evropskih zemalja," rekao je Djindjic i najavio posetu britanskom Ministarstvu spoljnih poslova i razgovor sa Jegorom Gajdarom u Moskvi.

I. K.

Koalcija SPS - SPO - SRS

- Cinjenica da su SPO I SRS prepustili funkciju predsednika Skupstine Srbije levoj koaliciji govori da oni ili ne poznaju osnovne principe visestranackog zivota ili da su napravili neku koaliciju - rekao je Djindjic. Samo stranka ili koalcija koja ima apsolutnu vecinu, a levi blok to nije, po Djindjicevim recima, moze automatski imati pravo na to mesto.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /