Cetvrtak, 4. decembar 1997.

DRAGOLJUB MICUNOVIC U NOVOM SADU

Vojvodinu treba pustiti da se privredno razvija

Novi Sad. - Harali su ovom zemljom budalasi, surovi, beskrupulozni demagozi degradirajuci coveka. A degradirali su drustvo i naciju. U Vojvodini srpski vecinski narod treba da ucini sve da se predstavnik bilo koje manjine oseca sigurnim, zasticenim, ravnopravnim, da moze slobodno razvijati svoj jezik, tradiciju, nacionalno bice, da moze da voli maticu i ovu drzavu. On treba da je istovremeno covek kome nisu potrli nacionalno bice u ime nekog drugog nacionalnog bica - rekao je juce na promociji u Novom Sadu predstavnicki kandidat Demokratskog centra Dragoljub Micunovic. Istakao je da ce predloziti da svaka nacionalna manjina, iole brojna, ima u parlamentu svog predstavnika kojeg je sama izabrala, cime ce biti zasticena i najmanja etnicka grupa.

Mnoge reci, smatra Micunovic, "zagadjene" su u vreme socijalizma, medju kojima je i autonomija. - Autonomija je jedna lepa, stara, grcka rec. Autonomija je izvor demokratije, to moramo shvatiti. Ne znaci to prekrajanje granica, separatizme, sukobe oko granica i suvereniteta, nove drzave. Shvatimo autonomiju kao pravo ljudi da brinu o svojim poslovima, o svom jeziku, skoli, crkvi, o svemu onome u cemu se udruzuju. Zalagacemo se za to. O tome sam dao i pismenu izjavu: zalagacu se za najpunija prava etnickih grupa, manjinskih grupa, da se oni mogu kao politicki subjekti predstavljati kroz svoje samouprave. Verujem da to nikada nece prerasti u nesto sto bi razdvajalo, vec sto bi spajalo ljude - rekao je Micunovic.

O ekonomskom stanju u drustvu predsednicki kandidat DC je rekao: - Silne price imamo o privrednim reformama, a nikad nismo ozbiljno promislili gde se mi to danas nalazimo. O kakvim mi to privrednim reformama pricamo? Gde su nasi resursi, kakvi su? Nemojmo se zavaravati transformacijama vlasnistva. Jesam za transformaciju, ali ako nema proizvodnje, investiranja, razvitka - nista nismo uradili. Vojvodina je po resursima nas najznacajniji basen. Zasto ga ne pustimo da se privredno razvija? Zasto smo udarili uvozno-izvozne kvote i ucinili mnoge seljake robljem robnih rezervi? O svim ovim stvarima nastojacu da razgovaram sa najboljim strucnjacima, a o pravima nacionalnih manjina sa njihovim predstavnicima - obecao je Micunovic.

U ime Demokratske zajednice vojvodjanskih Madjara, prisutnima se obratio Sandor Pal recima da je ta stranka tajnim glasanjem odlucila da podrzi demokratsku opciju Dragoljuba Micunovica. - Razmatrali smo sve moguce poslsedice takvog koraka i drzeci se naseg odnedavnog kursa da moramo traziti politicke partnere na srpskoj politickoj sceni, i odlucili se za opciju koju predvodi Micunovic - rekao je Sandor Pal.

S. Jakovic

Ministri ne smeju imati privatne poslove

- Ne mozete ocekivati da nema korupcije ako imate vladu, ciji su clanovi pre podne ministri, a posle podne direktori i vlasnici privatnih firmi. Je li moguce da ministar trgovine ima svoje trgovinsko preduzece - rekao je Micunovic, naglasivsi da ce prva stvar za koju cu se boriti biti iskorenjivanje takvih "nakaradnih mogucnosti", te da drzavni funkcioneri i ministri ne smeju imati nikakve privatne poslove.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /