Cetvrtak, 4. decembar 1997.

SUSRET JUGOSLOVENSKOG i RUSKOG PREMIJERA U MOSKVI

Cernomirdin obecao pomoc za povratak SRJ u svet

Potpisan sporazum o ruskom robnom kreditu Jugoslaviji u iznosu od 150 miliona dolara

Moskva, FoNet. - Prvi susret predsednika vlada Jugoslavije i Rusije posle sestogodisnje pauze urodio je obecanjem Moskve da ce biti "ucinjeno sve sto je mogucno za povratak SRJ u OEBS i druge medjunarodne organizacije". To je, izjavio predsednik ruske federalne vlade Viktor Cernomirdin posle susreta sa jugoslovenskim premijerom Radojem Konticem u Belom domu, koji je umesto predvidjenih 45 minuta trajao sat i po.

Dva premijera su potpisala medjuvladin sporazum o odobravanju ruskog robnog kredita Jugoslaviji u iznosu od 150 miliona dolara, kojim se gasi deo duga za isporuke ruskog gasa.

U kratkom obracanju novinarima posle susreta, Kontic i Cernomirdin su izrazili zadovoljstvo rezultatom pregovora, tokom kojih je - kako je receno - doslo do izrazaja "razumevanje za sva razmatrana pitanja". Jugoslovenski premijer je razgovore sa svojim domacinom ocenio kao "otvorene, prijateljske i iznad svega konstruktivne".

Ministri za spoljnu trgovinu SRJ i Rusije Borislav Vukovic i Mihail Fratkov potpisali su Memorandum o liberalizaciji medjusobne trgovine, a minsitar odbrane SRJ Pavle Bulatovic i Fratkov Sporazum o vojno- tehnickoj saradnji. Zamenici ministara inostranih poslova Radoslav Bulajic i Aleksandar Avdejev potpisali su Sporazum o trogodisnjoj kulturno-obrazovno-naucnoj saradnji izmedju SRJ i Rusije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /