Cetvrtak, 4. decembar 1997.

NAJNOVIJI IZVESTAJ O STANJU LJUDSKIH PRAVA U REPUBLICI SRPSKOJ

Sa Pala se vlada izazivanjem straha

Drzava zasnovana na nasilju, korupciji i bezakonju, rekao na konferenciji za novinare predsednik Helsinskog odbora RS Branko Todorovic

Beograd. - Situacija sa ljudskim pravima u Republici Srpskoj veoma je zabrinjavajuca, krsenja su mnogo cesca, nego pre dve godine, nakon postizanja Dejtonskog sporazuma. Gradjani RS tesko mogu da ostvare bilo koje od osnovnih ljudskih prava, a koja su garantovana Ustavom i Evropskom konvencijom. U praksi to znaci da vlada nasilje, strah gradjana, osecaj nesigurnosti i beznadja. Za to veliku krivicu snosi aktuelna vlast SDS- rekao je na jucerasnjoj konferenciji za novinare predsednik Helsinskog odbora za ljudska prava u RS Branko Todorovic.

Todorovic je naglasio da je na pojacano krsenje ljudskih prava narocito uticao politickih sukob na liniji Banjaluka - Pale, a da je situacija "zapadno od Doboja, u delu koji je pod kontrolom Banjaluke, znatno povoljnija sa stanovista postovanja ljudskih prava".

- U delu RS pod kontrolom Pala policija primenjuje fizicko nasilje nad gradjanima, a postoje i parapolicijske grupe koje pored uniformi, opreme i naoruzanja imaju i velika ovlascenja i u sluzbi su izazivanja straha i obracuna sa politickim neistomisljenicima, koji rezim sa Pala kritikuju, a nakolonjeni su Biljani Plavsic. Aktuelna vlast je povezana sa kriminalom, "to je drzava zasnovana na nasilju, totalitarizmu, korupciji i bezakonju" koja gradjane drzi u "strahu i pokornosti". Hiljade obicnih gradjana su zrtve mafijaskog sistema - navodi Todorovic, dodajuci da su o svemu ovome obavestili i specijalnog izvestioca UN za ljudska prava Elizabet Ren, prilikom njenog nedavnog boravka u Bijeljini.

Todorovic je optuzio i medjunarodnu zajednicu sto ne hapsi optuzene za ratne zlocine i ocenio da bi njihovo sudjenje dalo impuls normalizaciji situacije. Snage koje se protive tome su za sada jace "sto dokazuje nadmoc politike nad ljudskim pravima", zakljucio je predsednik Helsinskog odobra.

LJ. G

Nekorektan odnos Jugoslavije

- Odnos Jugoslavije, odnosno Beograda, ne samo prema BiH, nego i prema RS i Srbima u Bosni je krajnje nekorektan, koristi ih samo u dnevnopoliticke svrhe, samo kad im trebaju u cilju politicke promocije. Govori se da su odrzali RS, a zaboravljaju da su oni taj narod gurnuli u rat, ponasaju se kao da je RS Miloseviceva svojina. Time cine losu uslugu Srbima u BiH, mada oni polako shvataju zbog cega se sve dogodilo i nece da budu moneta za potkusurivanje. Isti odnos imaju i opozicione partije. Taj odnos je stotine hiljada Srba kostao zivota, a jos toliko je zavrsilo u izbeglistvu - naglasava Branko Todorovic.

Todorovic je izjavio da izbeglicama "manipulisu svi", od medjunarodne zajednice, preko vlasti u RS i Federaciji BiH, do SRJ i Hrvatske. "Izbeglice zive u bedi, a niko ne zeli da im pomogne. Agonija izbeglica se nastavlja", rekao je Todorovic i najavio da ce zbog takvog stava medjunarodne zajednice i vlasti BiH Helsinski odbor u RS demonstrativno prekinuti pomoc izbeglicama da bi aktuelizovao taj problem.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /