Petak, 5. decembar 1997.

SAVEZNI PREMIJER RADOJE KONTIC ZAVRSIO POSETU MOSKVI

SRJ ce od Rusije kupovati i oruzje

Ruski premijer podrzao zahtev Jugoslavije da se gas placa u naturi - izjavio Kontic u razgovoru sa jugoslovenskim privrednicima koji rade u Moskvi

Moskva, Beta. - Jugoslovenski premijer Radoje Kontic zavrsio je juce zvanicnu posetu Moskvi tokom koje je potpisano nekoliko sporazuma o bilateralnoj saradnji, medju kojima i Sporazum o drzavnom robnom kreditu, kojim Rusija odobrava SR Jugoslaviji kredit od 150 miliona dolara za isporuku ruske opreme, robe i usluga.

U razgovoru sa jugoslovenskim privrednicima koji rade u Moskvi, on je rekao da je poseta ispunila ocekivanja i da su susreti bili "prijateljski i konstruktivni".

Jugoslovenski premijer je kao najznacajniji rezultat posete ocenio sporazum o liberalizaciji trgovine, koji predvidja otvaranje slobodne zone trgovine do kraja veka.

Kontic je rekao da je znacajan i ugovor o 150 miliona dolara koje ce SRJ upotrebiti za kupovinu opreme za metalurgiju, energetiku i rudarstvo. Prema njegovim recima, SRJ je trazila od Rusije povecanje kredita, sto je Cernormdin prihvatio i rekao da ce kada se istrosi ovaj kredit biti odobrena nova suma.

Kontic je rekao da se sporazum o vojno-ekonomskoj saradnju odnosi na nabavku vojne opreme, koju SRJ duze vreme nije kupovala. On je dodao da je potpisan i medjubankarski sporazum za operacionalizaciju drzavnog kredita i najavio da Savezna skupstina treba da ga ratifikuje na zasedanju u decembru. Kontic je jos rekao da je ruska strana pozitivno odgovorila na zahtev da Jugoslovenski aero-transport (JAT) leti sibirskom rutom od Beograda do Pekinga, uz napomenu da treba da se dogovori nacin placanja.

Prema njegovim recima, Rusija je veoma zainteresovana za saradnju sa jugoslovenskim turistickim organizacijama. SRJ je insistirala i na dugorocnim angazmanima za isporuku gasa i zatrazila potpisivanje sporazuma na nivou drzava, a da se realizacija poveri specijalizovanim preduzecima, rekao je Kontic. On je dodao da je firma "Gazprom" odgovorila da nije spremna na dugogorocne aranzmane, ali da Cernomirdin misli drukcije. Kontic je rekao da je ruski premijer podrzao i zahtev SRJ da se gas placa u potpunosti u naturi, ili 75 odsto u naturi, a 25 odsto u gotovini. Jugoslovenski premijer je saopstio da je dogovoreno i snabdevanje sirovom naftom, tako da do ce 2010. godine SRJ godisnje dobijati dva miliona tona sirove nafte.

U susretu sa privrednicima, jugoslovenski ambasador u Moskvi Danilo Markovic je rekao da je pokrenuto ukidanje viza za Jugoslovene koji putuju u Rusiju, ali da je Moskva zatrazila da se sa tim malo saceka dok se ne procene ekonomske posledice takvih mera.

Kontic se juce sastao i sa predsednikom gornjeg doma parlamenta Jegorom Strojevim. Strojev je prihvatio poziv predsednika Veca republike Savezne skupstije Srdje Bozovic da poseti Beograd sledece godine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /