Petak, 5. decembar 1997.

IZJAVA PREDSEDNIKA SVM BUDIMPESTANSKOM "NEPSABADSAGU"

Kasa: Potpredsednicko mesto posle razgovora s Milosevicem

Budimpesta, Beta. - Predsednik Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM) Jozef Kasa izjavio je da ce prihvatiti mesto potpredsednika Skupstine Srbije, ako ga prethodno primi predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic. U izjavi budimpestanskom dnevniku "Nepsabadsag", Kasa je rekao da predstavnici SVM sa Milosevicem i ostalim celnicima vladajucih socijalista zele da razgovaraju pre svega o "neresenim sudbinskim pitanjima" vojvodjanskih Madjara.

Predsednik SVM je rekao da njegova partija vec nekoliko meseci ceka na pismeni odgovor predsednika Jugoslavije i da je ovih dana iz "okoline Milosevica dobijeno obecanje da ce do sastanka doci u dogledno vreme". Na sastanku sa Milosevicem i sa njegovim saradnicima Savez vojvodjanskih Madjara zeli da dobije odgovor na pitanje da li ce vlast u Srbiji "postovati osnovna prava nacionalnih manjina", dodao je Kasa. On je rekao da SVM zeli da najvise drzavno rukovodstvo obezbedi prava koriscenja maternjeg jezika madjarske manjine u medijima i pravo na funkcionisanje sopstvenih prosvetnih, kulturnih i naucnih institucija. Kasa je naglasio da ce oni dati potpredsednika Skupstine Srbije ako pregovori oko sustinskih pitanja budu uspesni. Prema njegovim recima, u prethodnim konsultacijama sa ostalim partijama u parlamentu Srbije dogovoreno je da ce potpredsednickim mestom SVM predstavljati interese svih manjina u Srbiji.

"Nepsabadsag" pise da je bilo planirano da mesto potpredsednika u parlamentu pripadne potpredsedniku SVM Mihalju Seceiju, ali posle njegove saobracajne nesrece to mesto ce mozda dobiti Istvan Ispanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /