Petak, 5. decembar 1997.

NOVA DEMOKRATIJA OSUDILA "NEVASPITANO" PONASANJE RADIKALA U PARLAMENTU

Premijer iz SPO prihvatljiviji

Rebeka Srbinovic naglasila da, posle konstituisanja parlamenta Srbiji predstoje jos dva velika posla: izbor sefa drzave i konstituisanje vlade

Beograd. - Prilikom verifikacije mandata poslanicima i izbora skupstinskog rukovodstva, politicke partije su pokazale da je poceo da vlada razum i patriotski osecaj, zato sto se stranke nisu rukovodile uskostranackim interesima. Ovaj je zavrsen uspesno, ali Srbiji predstoje jos dva velika posla: izbor predsednika drzave i konstituisanje vlade - izjavila je Rebeka Srbinovic, portparol Nove demokratije, na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

Nova demokratija, kako je naglasila Rebeka Srbinovic, glasala je i za Dragana Todorovica za funkciju potpredsednika Skupstine - "iako su se radikali jos jednom ponasali vrlo nevaspitano". Precizirajuci o kakvoj "nevaspitanosti" se radi, ona je istakla da su poslanici radikala tokom konstitutivne sednice "zvizdali, dobacivali, a na kraju nisu hteli ni da cestitaju novom sekretaru Skupstine".

Rebeka Srbinovic je jos jednom ponovila stav da u vladu treba da udju gradjanske i demokratske snage. "Sto je babi milo, to joj se i snilo", prokomentarisala je izjavu Tomislava Nikolica da ce Srpska radikalna stranka zahtevati da dobije premijersko mesto Srbije. Portparol ND tvrdi da je za njih mnogo prihvatljivija varijanta da buduci premijer bude iz redova Srpskog pokreta obnove.

Dobro dosle usluge trece strane

Govoreci o pitanju Kosova, portparol ND je naglasila da "nikakvim nasiljem ne mogu da se rese problemi". "Dobre usluge trece strane, u uspostavljanju dijaloga za resavanje kosovskog pitanja, vise su nego dobro dosle. Medjunarodna zajednica bi trebalo da izvrsi pritisak na obe strane, pogotovo na onu koja je pocela da primenjuje silu", naglasila je Rebeka Srbinovic.

Na opasku da njihov predsednicki kandidat tvrdi da Srbija nece prihvatiti trecu stranu, Srbinovic je odgovorila da bi "treca strana mogla da se pojavi samo kao medijator, koji bi ublazio stavove i jedne i druge strane". ND je, inace, odlucna protiv dolaska NATO trupa na Kosovu", bilo da se radi o prevenciji ili suzbijanju eventualnih konflikata.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /