Petak, 5. decembar 1997.

NEDORECENA TEHNICKA PITANJA MOGLA BI USPORITI PRIMENU ZAKONA O PRIVATIZACIJI

A jedan datum menja sve

Ako bi se za datum procene vrednosti kapitala izabrao kraj ove godine, sto je za preduzeca najracionalniji pristup, prve transformacije startovale bi u maju, tvrdi Aleksandar Vlahovic strucnjak Ekonomskog instituta

Juni bi bio idealan:
Aleksandar Vlahovic

Pocetak svojinske transformacije sapleo se o "malenkost"- sta se moze izabrati za datum procene vrednosti kapitala. Posto je preduzece duzno da istovremeno dostavi i temeljan finansijski izvestaj (detaljno napravljen poput zavrsnog racuna) mnoge firme upravo zbog tog obimnog posla nisu spremne da vec sada startuju sa procenama vrednosti kapitala. Ideja da se za datum procena odabere 30. 06. ove godine, kako bi preduzeca mogla da iskoriste periodicne obracune kao svoje finansijske izvestaje, za sada ne moze da prodje.

Obrazlozenje je da po Zakonu o racunovodstvu zavrsni racuni moraju da budu overeni od Zavoda za obracun i placanja, sto kod periodicnih obracuna nije bio slucaj, pa je sada tesko izvodljivo da se taj posao obavi unazad. Takodje, za primenu nove metode za procene vrednosti kapitala, Direkcija je duzna da objavi stope rizika, sto ona jos nije ucinila ni za ovaj mesec (ocekuje se da danas te stope budu ipak objavljene), a posebno one nisu bile utvrdjene za juni ove godine. Koliko se zna, ovo pitanje se jos kuva i nadlezni nisu u stanju da ga razrese, iako je svima jasno da ce upravo ovaj problem zakociti ceo proces transformacije na pitanju koje je ipak vise tehnicko nego sustinsko. Ukoliko bi, na primer, preduzece sa danasnjim danom odlucilo da startuje sa procenom vrednosti kapitala, napominje Aleksandar Vlahovic iz Ekonomskog instituta, ono bi moralo da potrosi barem mesec i po dana da sastavi pomenuti knjigovodstveni izvestaj, za samu procenu, verovatno, bi potrosilo jos mesec dana, a zatim je Direkcija (po Zakonu) obavezna da u roku od 60 dana od prijema konkretne procene donese resenje kojim utvrdjuje da li su vrednosti i struktura kapitala utvrdjeni u skladu sa novim Zakonom o privatizaciji.

Po njegovim recima, ukoliko se za procenu vrednosti kapitala izabere danasnji datum, potrebno je, dakle oko cetiri i po meseca do njene verifikacije i starta prvih transformacija. Umesto, kako je to svojevremeno najavio resorni ministar Milan Beko, to se ne bi dogodilo vec tokom januara naredne godine, vec u najboljem slucaju krajem marta ili pocetkom aprila,objasnjava Vlahovic. On takodje smatra da bi trebalo omoguciti da datum za procene bude 30. 06. jer bi se tako sprecilo bespotrebno gubljenje vremena.

Sudeci po toj racunici, ako bi se preduzeca ponasala racionalno, pa za datum procene vrednosti kapitala izaberu, recimo, 31. 12. 1997, jer ce tada morati da imaju i napravljene zavrsne racune (koje ce verifikovati ZOP), onda se cela stvar pomera najmanje za jos mesec dana i prve transformacije bi startovale u maju iduce godine. Ocekivanja zakonodavca da ce prva krenuti preduzeca koja vec imaju stare procene i mogu ih revalorizovati, izneverena su, verovatno, zato sto su te procene kapitala vrsene po starom knjigovodstvenom metodu i po njima je drustveni kapital precenjen. Ukoliko bi revalorizovala tako precenjenu vrednost kapitala, preduzeca bi dobila na vremenu, ali bi zato izgubila na realnosti procene vrednosti kapitala, smatra ovaj strucnjak.

Posto stvar jos uvek nije definitivno presecena postoji i sansa kreativnog tumacenja u korist 30.06. kao moguceg datuma za procene vrednosti kapitala.

B. Jager

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /