Petak, 5. decembar 1997.

JOZE MENCINGER O PRIVATIZACIJI U SRJ

"Sto se moglo deliti, neko je vec uzeo"

Beograd, Beta. - Direktor Ekonomskog insituta Pravnog fakulteta u Ljubljani Joze Mencinger prorice srpskoj privredi lepe dane, ali u vremenu koje "ne bi merio godinama nego dekadama".

Mencinger je za najnoviji broj mesecnika "Poslovni krug" govorio i o privatizaciji u SR Jugoslaviji, rekavsi da je osnovna greska u tome sto se "jos misli da se moze nesto deliti". "Ono sto se moglo deliti, neki su vec uzeli", dodao je on. Ne moze se nista deliti, jer je vrednost imovine sigurno negativna, a ne pozitivna. Najbolji dokaz je nekadasnja Istocna Nemacka za ciju je privatizaciju nakadasnja Zapadna Nemacka do sada putem poreza morala da plati 1.000 milijardi maraka, rekao je Mencinger. Poredeci srpsku i slovenacku privredu, Mencinger je rekao da Srbija ima jedno preimucstvo - mnogo je veca, sto znaci da je manje zavisna od stranog trzista od Slovenije. "U Sloveniji imate tvornice koje moraju da izvoze devedeset i vise procenata svojih proizvoda, cak neke kojima je slovenacko trziste dovoljno za jedan dan proizvodnje" rekao je Mencinger, dodavsi da se Sloveniji ipak ekonomski isplatio izlazak iz Jugoslavije.

Slovenija je puno lakse promenila ekonomski sistem nego sto bi to bilo da je ostala u Jugoslaviji, a osim toga, u Sloveniji je bilo moguce stvoriti transparentnu ekonomsku politiku, sto je uvek bila losa strana Jugoslavije, rekao je Mencinger. "Dosta puta sam tu dolazio na razne pregovore i u svim tim pregovorima puno stvari nisam razumeo, jer se radilo ispod stola, dok se u maloj Sloveniji to moze raditi na dosta transparentan nacin", izjavio je Mencinger za "Poslovni krug".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /