Petak, 5. decembar 1997.

RADNICIMA NIJE DOZVOLJENO DA PRATE SKUPSTINU JIK BANKE

Odlozena odluka o ponudi Beogradske banke

Akcionari zatrazili da se deblokira zgrada banke koju drze radnici. Zaposleni rukovodstvo docekali povicima "Lopovi, lopovi". Sindikat tvrdi da rukovodstvo namerno propusta izjasnjavanje o pripajanju

Akcionari JIK banke, koji su se po prvi put sastali od kada je NBJ oduzela dozvolu za rad ovoj banci, nisu, kako se ocekivalo, na jucerasnjoj skupstini doneli odluku o ponudi Beogradske banke da JIB banka postane jedna od njenih filijala. Skoro cetvorocasovna sednica najamanje je bila posvecena ovoj najvaznijoj temi. Kako akcionari nisu mogli da rastumace sta stoji u ponudi Beogradske banke i kakva je sudbina njihovog kapitala u slucaju pripajanja odluka je odlozena za sledecu sednicu skupstine koja treba da se odrzi za mesec dana.

Ova odluka izazvala je burno negodovanje clanova sindikata koji su u velikom broju kraj skupstine sacekali ispred sale Doma sindikata, gde je sednica odrzana. Izlazak rukovodsta banke propratili su recima "Lopovi, lopovi" i najavili da strajk, zapocet 18. novembra, nece prekidati sve dok se ne ispune njihovi zahtevi. O zahtevima Strajkackog odbora, medju kojima je i smena rukovodstva, akcionari juce nisu raspravljali, a prihvatili su predlog v. d. genaralnog direktora Radisava Paunovica da se od zaposlenih zahteva da deblokiraju zgradu banke u Knez Mihailovoj ulici, kako bi rukovodstvo moglo da nastavi sa trazenjem najboljeg resenja za opstanak banke.

Paunovic, kojem za nekoliko dana istice mandat v. d. generalnog direktora, obavestio je juce akcionare da bi JIK banka ukoliko bi naplatila svoja potrazivanja posedovala kapital od 100 miliona maraka. Njegovo je misljenje, kao i vecine akcionara, da se NBJ prema ovoj banci ponasa "kao maceha" pa je odluceno da se uputi ultimatum kojim se zahteva da se postuje odluka Ustavnog suda i NBJ vrati dozvolu za rad JIK banci.

Dusica Vucicevic, predsednik Sindikata JIK banke, optuzila je rukovodstvo banke na celu sa Paunovicem da je nesposobno da banci obezbedi buducnost i da namerno propusta sve rokove da se izjasni o eleboratu koji je pripremila Beogradska banka, dovodeci banku u takvu situaciju da je likvidacija neizbezna. To, po njenim recima, potvrdjuje cinjenica da skupstina nije nijednom odrzana od kada je banci oduzeta dozvola za rad, niti su akcionari obavesteni o pregovorima sa stranim finansijerima. Takodje je zapitala akcionare zasto Izvozna banka, ciji je najveci akcionar JIK banka, a kojom rukovodi Paunovic, ne ucestvuje u spasavanju ove banke.

M. Vukovic

Union banka podelice sudbinu JIK banke

Predsednik Skupstine JIK banke Branislav Radovanovic, prognozirao je juce da sudbinu JIK banke nece moci da izbegne ni Union banka.

"Nista bolja situacija od one u kojoj se nasla JIK banka nije ni u drugim bankama. Clan sam Upravnog odbora Union banke i pre neki dan smo osam sati raspravljali o njenoj sudbini. Ukoro ce se i ova banka naci u situaciji u kojoj je JIK banka", rekao je Radovanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /