Petak, 5. decembar 1997.

CENTRALNI KOORDINACIONI TIM VLADE SRBIJE DANAS ODLUCUJE O ISKLJUCENJU GASA ZA NEPLATISE

Sartidu i Beogradskim elektranama 20 odsto gasa manje?

Ako vlada da odobrenje, slavine ce biti zavrnute Fabrici secera iz Male Crnje, "Trikotazi" iz Kikinde, "Zmaju" iz Zemuna, "Ivo Loli Ribaru", "Gosi", "Magnohromu", PKB Secerani...

Centralni koordinacioni tim Vlade Srbije, kojim predsedava Dragan Tomic raspravljace danas o zahtevu Upravnog odbora Naftne industrije Srbije da se NIS "Gasu" i NIS "Energogasu" odobri da iskljuce dotok prirodnog gasa neplatisama, odnosno, da se duznicima koji nemaju validne bankarske garancije uvede restrikcija.

Na spisku NIS "Gasa" nalaze se vojvodjanska preduzeca: "21. maj" iz Kikinde, novosadske "Panonske elektrane", IMT "Jasa Tomic", temerinski "Ugled", "Panonija opeka" iz Zablja, zrenjaninska "Sloga", "Neobus", Novi Sad, Fabrika secera Nova Crnja, zrenjaninski "Minel", "Trikotaza" Kikinda, "Graneksport komerc" Novi Sad, zrenjaninska preduzeca "Pivara" i "Begej" i Fabrika secera Kovin.

Ako dobije odobrenje iz vlade, NIS "Energogas" ce iskljuciti dotok gasa zemunskom "Zmaju", beogradskim fabrikama "Ivo Lola Ribar", "Rekord", "Trudbeniku", Beogradskom vunarskom kombinatu, preduzecu "Elka", arandjelovackom "Samotu", "Gosi", "Branku Krsmanovicu", Srpskoj fabrici stakla "Paracin", kraljevackoj "Fabrici vagona" i "Magnohromu", "Zorkinim" fabrikama plasticnih masa, obojenih metala i energetici, sabackoj "Toplani", kao i PKB Secerani i Energetici.

U NIS isticu da ce ovim potrosacima, ako dobiju zeleno svetlo za zavrtanje ventila za dotok prirodnog gasa, najpre, samo smanjiti isporuku. Na taj nacin ce fabrike uspeti da dovrse zapocete proizvodne procese, i bice im omoguceno da odrze tehnoloski minimum.

Potrosaci koji su na spisku za restrikciju treba da racunaju da ce im "propisani" procenti umanjenja isporuke biti sproveden odmah. Konkretno, to znaci da ce, na primer, smederevski Sartid i Beogradske elektrane, ako naravno, u vladi ne bude odluceno drugacije, vec od danas imati za 20 odsto manje gasa.

J. Putnikovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /