Petak, 5. decembar 1997.

AMERICKI MEDIJI O KONTICEVIM PORUDZBINAMA U RUSIJI

Na "soping listi" - i rakete

Jugoslavija posebno zainteresovana za kupovinu raketnog naoruzanja u Rusiji - saopstio Americki nacionalni radio

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Hladni rat je odavno vec prepusten istoriji, ali - i pored toga - ostao je da zivi ovdasnji obicaj da se vrlo pazljivo registruju svaki nagovestaji o znacajnijem izvozu ruskog ili kineskog naoruzanja u neko od kriznih podrucja u svetu.

U najnovijem nastavku te serije bez prestanka dobila je od srede svoje mesto i preostala Jugoslavija, kad je pocela da se inventarise i analizira "soping lista" s kojom je, kako navodi, "jedan vazan Milosevicev izaslanik" pojavio ovih dana u Moskvi. U svakom drugom slucaju, americki elektronski i ostali mediji bi iz vise razloga uveliko zaobisli informacije o poseti jugoslovenskog premijera Radoja Kontica Rusiji, da se u ovim izvestajima iz Moskve nije pojavio i jedan detalj koji je odmah privukao njihovu paznju i vec izazvao prve komentare.

Rec je, naime, o onom delu iz saopstenju iz razgovora Cernormirdina i Kontica u kome se govori o sporazumu o uspostavljanju vojne saradnje izmedju dve zemlje, sto je sinoc u prvom reagovanju americkog Nacionalnog radija iz Vasingtona vec ocenjeno kao "najava o snabdevanju Vojske Jugoslavije modernim ruskim naoruzanjem".

Americki Nacionalni radio - pozivajuci se na informativne agencije - saopstio je tim povodom da je Jugoslavija posebno zainteresovana za kupovinu raketnog naoruzanja u Rusiji kao i za rezervne delove za oruzje koje je nabavljano do 1992. godine, pre nego sto su se Srbija i Crna Gora nasle pod udarom sankcija Ujedinjenih nacija.

U izvestaju globalne TV mreze CNN pomenuto je - povodom Konticevog boravka u Moskvi - interesovanje Jugoslavije za moderne ruske protivtenkovske i protivavionske raketne sisteme, koje, kako se navodi, Rusija uveliko izvozi sirom nesvrstanog i ostalog sveta. Pomenuta informacija CNN govori, inace, i o "velikoj zainteresovanosti" Rusije da se sa svojim vojnim izvozom vrati na zamasno trziste koje je izgubila posle raspada prethodne Jugoslavije.

Tim povodom, medjutim, u ovom izvestaju pomenuta je i pretpostavka da bi na tom nasem terenu mogla sad da se pojavi i kineska konkurencija, imajuci u vidu informacije da je prilikom nedavne Miloseviceve posete Pekingu bilo nagovestaja i o uvozu iz Kine raketnog naoruzanja za koje je zainteresovana Vojska Jugoslavije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /