Petak, 5. decembar 1997.

PROGNOZA SELEKTORA SAD STIVA SEMPSONA

U osmini finala - Nemacka i SAD

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

U sportu uopste nije retkost da funkcioneri i zvanicno proklamovani eksperti gledaju na neke stvari drugacije od novinara. Amerika je zemlja u kojoj se cesto potvrdjuje to nepisano pravilo, a poslednji taj slucaj registruje se od sinoc - u prvom ovdasnjim reagovanjima na marsejski zreb zavrsnog dela fudbalskog Mundijala '98 u Francuskoj.

Selektor americke fudbalske reprezentacije Stiv Sempson, naime, nije sinoc izgledao nesto posebno zabrinut u prvim TV intervjuima koje je davao posle ceremonije u Marseju, na kojoj je reprezentaciji SAD zapalo da se u sestoj kvalifikacionoj grupi, tzv. "Grupi F" nadmece sa Nemackom, Jugoslavijom i Iranom za jedno od prva dva mesta koja obezbedjuju prolaz u dalje takmicenje. Naprotiv: on je prvo izrazio odredjeno zadovoljstvo protivnicima koje ce njegova ekipa imati u prvim utakmicama ("Moglo je i gore" - konstatovao je, pominjuci posebno "Grupu D" u kojoj je zreb sastavio Spaniju, Nigeriju, Paragvaj i Bugarsku), a potom i uverenje da ce se njegova ekipa naci posle predtakmicenja medju ucesnicima osmine finala Svetskog sampionata u Francuskoj.

Prema Sempsonovoj prognozi, Amerika bi mogla da ocekuje neresen rezultat u prvoj utakmici protiv Nemacke, a zatim pobedu u sledecem susretu, sa reprezentacijom Irana, za koju je u vise navrata konstatovao da ne poseduje neko vece medjunarodno iskustvo, sto se "vidi i iz cinjenice" da ce iduce godine debitovati na Svetskom fudbalskom prvenstvu.

"Sa cetiri boda iz prve dve utakmice, mogli bismo posle toga da bez pritiska igramo protiv Jugoslovena i da sa neresenim rezultatom u toj utakmici obezbedimo plasman u dalje takmicenje" - zakljucio je Sempson tu svoju marsejsku kalkulaciju u razgovoru sa americkim izvestacima, izdvajajuci tom prilikom Nemacku kao izrazitog favorita za osvajanje prvog mesta u sestoj kvalifikacionoj grupi i stavljajuci SAD u krug onih 16 ekipa koji iduceg leta imaju realnu sansu za produzeni boravak u Francuskoj ("Nece biti lako, ali je ostvarivo").

Americki izvestaci iz Marseja - za razliku od selektora svoje reprezentacije - smatraju u "grupi F" Nemacku i Jugoslaviju najvecim kandidatima za plasman u osminu finala. U svim ovdasnjim prvim reakcijama, inace, predstojece utakmice americke reprezentacije protiv Irana i Jugoslavije oznacavaju se kao posebno neizvesne, uzbudljive i sa dozom "odredjenog rizika"imajuci u vidu cinjenicu da je rec o dvema zemljama s kojima SAD (iz poznatih politickih razloga) nemaju normalne medjudrzavne odnose.

"Dobili smo tesku grupu, ali nijedna grupa u zavrsnici Svetskog prvenstva nije laka. Nemacka ima za sobom titule nekadasnjeg svetskog i sadasnjeg evropskog sampiona, a Jugoslavija ima neverovatno jak tim, sto se pokazalo tokom kvalifikacija. Iran je za sve nas velika nepoznanica" - izjavio je agenciji AP kapiten americke reprezentacije Dzon Hakrs, naglasavajuci da se iduceg leta moze ocekivati znacajna podrska americkih navijaca u Francuskoj, ali i izrazavajuci sumnju da ce predsednik Klinton biti medju onima koji ce ih bodriti sa tribina kad se bude igralo protiv Irana i Jugoslavije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /