Petak, 5. decembar 1997.

Reagovanja na zreb

Vladimir Stankovic
specijalni izvestac "Nase Borbe" iz Marseja

Na temperaturi od oko nula na marsejskom "Velodromu" ogrejao nas je jedino zreb, "plavi" su u grupi sa Iranom (14. juna u Sent Etjenu), Nemackom (21. juna u Lensu) i SAD (25. juna u Nantu). Eksperiment sa zrebom na otvorenom fudbalskom stadionu, novitet u praksi FIFA zavrsio se za Jugoslaviju veoma povoljno. Opsti je utisak da je ulaskom u grupu "F", zajedno sa Nemackom, Iranom i SAD, Jugoslavija u startu trasirala put ka osmini finala, mada ce, kako je upozorio generalni sekretar FSJ Branko Bulatovic, sve to trebati da se potvrdi na terenu. Nema sumnje da su "plavi" imali srece, jer je bilo i mnogo tezih grupa, posebno ona u kojoj su Spanija, Nigerija, Paragvaj i Bugarska.

Takodje, sreca se osmehnula kada su kao moguci rivali ostali Kolumbija i Iran. Sanse su, dakle, bile 50:50, da nam je "uletela" Kolumbija, situacija bi bila znatno komplikovanija, ali "pao" nam je Iran i u prvim reagovanjima Jugoslavija je ovde, zajedno s Nemackom, smatrana apsolutnim favoritom grupe.

Zreb je bio tehnicki dobro organizovan, ali s obzirom da izgleda vecina mediteranskih zemalja ima svoj "sever", i "jug", sa neminovnim politickim reperkusijama, oko 40.000 gledalaca na "Velodromu" zestoko je zvizdalo premijeru Lajonelu Zospenu i gotovo svemu sto je dolazilo iz Pariza, cak i nekih drugih francuskih gradova. Domaci antagonizmi dosli su do punog izrazaja. Medjutim, to nije vazno, svet je ovde bio zbog fudbala i zbog zreba, a on je ispao kako je ispao, sa mnogobrojnim reakcijama najrazlicitije vrste. O nasoj grupi selektor Slobodan Santrac je rekao:

- Morali smo dobiti jednog od favorita, zapala nam je Nemacka, ali smo isto tako dobili i dva vrlo prihvatljiva rivala, mada nasu teorijsku prednost treba da potvrdimo na terenu. U narednih sest meseci pokusacemo da nadjemo protivnike sa slicnim karakteristikama nasim rivalima na Mondijalu.

Generalni sekretar FSJ Branko Bulatovic takodje nije krio zadovoljstvo.

- Ima mnogo tezih grupa i mi moramo biti zadovoljni. Zadovoljan je i nas strucni stab, jer nam i redosled, i ritam utakmica odgovara. Dobili smo mnogo laksu grupu nego u kvalifikacijama. Licno mislim da ce Nemcima sada sa nama biti mnogo teze. Najvaznije je proci, a uz svo uvazavanje Nemaca, mi cemo ici na prvo mesto u grupi. U nastavku takmicenja isli bismo na Holandiju, Belgiju ili Meksiko, sto je takodje za nas, po mom misljenju, dobro.

Ivan Curkovic, predsednik Odbora FSJ za Svetsko prvenstvo bio je dvostruko zadovoljan:

- Prvo, zadovoljan sam sto smo uopste ovde, a drugo sto smo dobili dobru grupu, s jednim teskim i dva relativno laka rivala. Dalje, srecan sam sto cemo prvu utakmicu igrati u Sent Etjenu, dakle u gradu u kojem sam ja proveo mnogo lepih godina, sto bi takodje mogla biti izvesna prednost za nas.

Henri Stajnbreher, generalni sekretar americke fudbalske federacije je izjavio:

- Utakmica sa Iranom bice vrlo zanimljiva, nadam se da nam nece suditi neki - Iracanin.

Komentar je izazvao opsti smeh, a zatim je Amerikanac u ozbiljnom tonu rekao:

- Veoma postujemo Jugoslaviju koju niko nije zeleo u grupi jer je veoma jaka. Mi u sastavu imamo nekoliko igraca jugoslovenskog porekla, tu pre svega mislim na Prekija Radosavljevica koji ce nas sigurno dobro informisati o Jugoslovenima, ali ce isto tako i svojim zemljacima otkriti sve o nama.

Sto se tice ostalih grupa, Miroslav Ciro Blazevic, selektor, Hrvatske je rekao:

- Opet ste imali vise srece od nas, vasa grupa je znatno laksa od nase, mada se ni ja ne zalim. Nadam se da cemo se negde sresti u nastavku sampionata.

Pakesi Okada, od pre dva meseca selektor Japana:

- U junu smo pobedili Hrvatsku na "Kirin kupu" u Tokiju sa 4:3, ali znam da Hrvati nisu bili kompletni i da ce u Francuskoj biti druga situacija. Pokusacemo da napravimo neko iznenadjenje.

Ksavijer Klemente, selektor Spanije, bio je najnezadovoljniji.

- Zapala nam je najteza grupa. Jedino sto nisam zeleo je to da budemo zajedno sa nekom africkom selekcijom i desilo nam se upravo to. Sada mi jedino preostaje da se nadam da cemo u maju kada pocinju pripreme biti zdravi i da cemo moci dobro da se spremimo.

Mario Lobo Zagalo, selektor Brazila izneo je zanimljivo podsecanje.

- U redu je, ne zalimo se na zreb. Uostalom, Brazil je sampion sveta i svi treba da respektuju nas, mada mi ne podcenjujemo nikoga. Medjutim, zelim da podsetim da je Brazil jedinu od svoje cetiri titule prvaka sveta u Evropi osvojio 1958. u Svedskoj, dakle, pre punih 40 godina. Evropljani igraju znatno bolje "kod kuce" i ovde ce biti veoma opasno. Na primedbu jednog novinara "da smo se svi ovde smrzli i da je zreb trebalo obaviti na Kopakabani", Zagalo je uzvratio: "Amigo, slazem se sto posto". Gus Hiding, selektor Holandije:

- Opet smo u grupi sa Belgijom, sto nije dobro jer smo i u kvalifikacijma igrali s njima, pobedili smo ih dva puta i oni ce biti zeljni revansa. Medjutim, nece nam biti i jedini protivnik, jer ne treba zaboraviti ni podceniti Juznu Koreju a pogotovo Meksiko.

Na pitanje meksickog novinara da prokomentarise nedavnu smenu Bore MIlutinovica, Hiding je rekao:

- To je interna stvar meksickog saveza, medjutim, rec je o strucnjaku koji je imao mnogo uspeha i u Americi i u Meksiku i imati takvog strucnjaka je velika prednost. Italijanski selektor Cezare Maldini:

- Prizanjem da je zreb bio ljubazan prema nama, ali u fudbalu nikada nista nije sigurno. Mislim da necemo imati mnogo problema da prodjemo prvi krug takmicenja, mada ce nam Austrija biti veoma ozbiljan rival za prvo mesto.

Selektor Austrije, Herbert Prohaska:

- Italija je veliki favorit u nasoj grupi, a drugo mesto je otvoreno jer su Kamerun i Cile takodje ozbiljni aspiranti, ali se nadamo da cemo mi iskoristiti veliku sansu i plasirati se u osminu finala.

Nigerijski ministar omladine i sporta Dzim Nvobodi:

- U nasoj grupi Spanija je veliki favorit, ali svi ostali imaju podjednake sanse da se plasiraju u drugi krug. Mislim da ce za nas odlucujuca utakmica biti sa Bugarskom.

Bugarski selektor Hristo Bonev:

- Bili smo pod prilicnim pritiskom uoci zreba. Sve tri ekipe u nasoj grupi su na visokom nivou, Spaniju i Nigeriju poznajemo vrlo dobro, a nadam se da cemo se Nigerijcima revansirati za poraz na poslednjem Mondijalu. O Paragvaju ne znamo mnogo, ali cemo na vreme saznati.

Skotlandjanin Krejg Braun:

- Za nas je velika cast sto cemo igrati na otvaranju Prvenstva sveta protiv Brazila. Igrali smo protiv njih tri puta na prethodnim sampionatima sveta i izgubili smo. Takodje smo srecni zbog gradova u kojima cemo igrati, u Parizu, Sent Etjenu i Bordou. Nasi protivnici su svi visoke klase, svi su visoko plasirani na rejting listi FIFA, ali mi se ne osecamo inferiorno. Nas cilj je da budemo drugi u grupi, jer je Brazil neosporni favorit.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /