Petak, 5. decembar 1997.

PREDSTAVLJEN NACRT DOKUMENTA ZA BONSKU KONFERENCIJU

Silajdzic: Definitivna podela BiH

Pale, Sarajevo, Beta. - Zamenik visokog predstavnika za BiH Hans Sumaher predstavio je juce u Lukavici Savetu ministara BiH nacrt dokumenta koji bi trebalo da bude usvojen na sastanku Saveta za primenu mirovnog sporazuma za BiH 9. i 10. decembra u Bonu.

Nakon sastanka Sumaher je novinarima rekao da dokument Kancelarije visokog predstavnika za BiH "odrazava odlucnost medjunarodne zajednice za punu primenu Dejtonskog sporazuma i sprecavanje svakog zastoja u njegovoj primeni". Prema njegovim recima, medjunarodna zajednica tim dokumentom "od strana u BiH zahteva punu saradnju u hapsenju osumnjicenih za ratne zlocine i povratku svih izbeglica". Kopredsedavajuci Saveta ministara BiH Boro Bosic nije zeleo da se izjasni o dokumentu Kancelarije visokog predstavnika, ali je rekao da su misljenja ministara "razlicita". Drugi kopredsedavajuci Haris Silajdzic ocenio je predlozeni dokument kao pocetak "definitivne podele BiH", jer se Dejtonski sporazum "stavlja u drugi plan". Nacrt teksta za bonsku konferenciju predvidja sankcije prema drzavnim institucijama BiH u slucaju neispunjavanja obaveza, sto je u "potpunoj suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom", ocenio je on.

Sankcije su predvidjene samo prema institucijama BiH, ali ne i entitetima i Hrvatskoj i SR Jugoslaviji, koje su takodje potpisnice Dejtonskog sporazuma, dodao je Silajdzic. Visoki predstavnik u "isti kos stavlja vlasti oba entiteta, iako je svedok da su predstavnici vlasti Republike Srpske ti koji su do sada kocili usvajanje niza zakona od vitalnog interesa za BiH", zakljucio je Silajdzic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /