Petak, 5. decembar 1997.

KINKEL I VEDRIN U SARAJEVU

Vojne snage treba da ostanu i posle juna 1998.

Sarajevo, Beta-Rojters. - Ministri spoljnih poslova Nemacke i Francuske Klaus Kinkel i Iber Vedrin juce su u Sarajevu izjavili da je od vitalnog znacaja da snage NATO ostanu u Bosni i posle juna 1998. godine, kada im istice sadasnji mandat.

"Posle 30. juna bice neophodna vojna garancija mirovnom procesu", rekao je Kinkel novinarima. "Smatramo da pitanje buduceg vojnog prisustva treba zajednicki da rese SAD, Rusija i Evropa", dodao je Kinkel.

Njegov francuski kolega Iber Vedrin slozio se sa tom ocenom, naglasivsi da je uveren kako je dalje vojno prisustvo u Bosni "nuznost" i dodavsi da je neophodno da se i SAD o tome nedvosmisleno izjasne. Kinkel je dodao da ce na konferenciji Saveta za sprovodjenje Dejtonskog sporazuma, koja ce se 9. i 10. decembra odrzati u Bonu, biti razmotrena mogucnost jacanja funkcije visokog predstavnika medjunarodne zajednice za Bosnu. Pritom je napomenuo da to jacanje uloge visokog predstavnika ni u kom slucaju ne znaci da ce Bosna postati neka vrsta medjunarodnog protektorata.

Sefovi nemacke i francuske diplomatije zatrazili su od Predsednistva BiH da do sastanka u Bonu rese probleme oko kljucnih zakona o drzavljanstvu, pasosima, zajednickoj valuti i zastavi. Kinkel je posle sastanka sa troclanim Predsednistvom BiH novinarima izjavio da ce visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorp "doneti obavezujucu odluku", ako bosansko rukovodstvo do sastanka u Bonu ne resi "bar ta cetiri problema".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /