Petak, 5. decembar 1997.

SAOPSTENJE ILEGALNE ORGANIZACIJE "OSLOBODILACKA VOJSKA KOSOVA"

Srusili "cesnu", ubijali policajce

Pristina, Beta. - Ilegalna organizacija Oslobodilacka vojska Kosova (OVK) preuzela je sinoc odgovornost za vise teroristickih akcija izvedenih na Kosovu tokom novembra. OVK je saopstila da je "u napadu na pristinski aerodrom oboren avion "cesna 310" i da je tada poginulo petoro ljudi.

JAT je saopstio da je taj avion pao 26. novembra, prilikom trenaznog leta pitomaca pilotske akademije iz Vrsca. "Pripadnici OVK otvorili su vatru na policijske patrole u selu Vojnice 25. novembra, a policija je tom prilikom ranila jedanaestogodisnjeg Bahrija Krasnicija", navodi se u saopstenju OVK i dodaje da je sutradan u selima oko Srbice "policija naterana u beg", da su ubijena dvojica policajaca, dok je "vise njih ranjeno". Saopstenje OVK nosi broj 40. OVK je preuzela i odgovornost za ubistvo policajca Davida Davidovica u selu Riznice kod Decana 27. novembra i Albanca Dalipa Dugolija, koga je OVK optuzila da je "kolaboracionista i veran Milosevicevom rezimu" u selu Petresica kod Stimlja 28. novembra.

OVK je saopstila da je nastala kao "potreba vremena" i da joj je jedini cilj "oslobadjanje albanskih okupiranih podrucja" i pozvala predsednika kosovske vlade u egzilu Bujara Bukosija da sredstva "prikupljena u te svrhe" preda OVK. "Nase prvo javno pojavljivanje na sahrani ucitelja Halita Gecija 28. novembra nije bilo slucajno, niti je predstavljalo iznenadjenje za one koji se zaista angazuju na oslobadjanju Kosova", navodi se u saopstenju. Geci je ubijen prilikom sukoba policije i OVK u selu Srbica 26. novembra.

OVK je porucila da nece priznati nijedan dogovor o Kosovu u kome ne budu ucestvovali njeni predstavnici. "Kosovo se ne moze osloboditi iz kancelarija i putem telefona, nego ozbiljnom oruzanom borbom", saopstila je OVK i dodala da ce dok god srpske vlasti "komuniciraju sa albanskim narodom jezikom sile i zlocina, OVK jos snaznije odgovarati na tu silu". OVK je porucila medjunarodnoj zajednici da je ona ta koja "vodi pravednu i oslobodilacku borbu", dok je "borba srpskih vlasti teroristicka" i zatrazila je od medjunarodnih faktora da "se angazuju za pravedno resenje pitanja albanskog naroda, sto bi bilo znacajno za konacno razresenje balkanskog cvora".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /