Petak, 5. decembar 1997.

SMENE GRADONACELNIKA PODGORICE NAJAVLJENA ZA NEDELJU

Protiv jednog - trojica

Glavni zagovornici smene dr Mihaila Burica su potpredsednici Skupstine opstine glavnog grada Crne Gore Vuksan Simonovic, Miodrag Zivkovic i Velizar Kaludjerovic

Podgorica. - Osamnaest odbornika Demokratske partije socijalista lidera Momira Bulatovica u Skupstini opstine Podgorica, zatrazilo je smjenjivanje gradonacelnika dr Mihaila Burica, optuzujuci ga za ucestvovanje u tzv. kradji na predjsednickim izborima 19. oktobra.

Zbog toga sto je smijenio Nevena Gosovica, opstinskog sekretara za upravu, koji za prvi izborni krug nije obezbijedio uredne biracke spiskove, protiv dr Burica su danima ispred zgrade Skupstine opstine protestovali "bulatovicevci", trazeci njegovu smjenu.

Na njihovo insistiranje dr Buric je zakazao zasjedanje podgoricke Skupstine opstine za nedjelju 7. decembra. Predrag Bulatovic, potpredsednik DPS-a Momir Bulatovic, izjavio je prekjuce u Kolasinu da ce njegova stranka "uzkoliko ne dodje do smjene gradonacelnika Burica, i ukoliko se pokrene inicijativa o smjeni odbornika DPS-a Momir bulatovic, biti prinudjena da koristi sva moguca sredstva u obracunu sa hohstaplerima i lopovima".

Bulatovic zna da njegova politicka grupacija ne moze sama smijeniti podgorickog gradonacelnika i da joj treba pomoc opozicije u toj akciji. DA li ce neko od opozicione koalicije "Narodna sloga", Demokratske unije Albanaca i Narodne stranke dr Bozidara Bojovica podrzati Bulatovicev DPS, tesko je sada reci, ali, prema tvrdnjama gradonacelnika Burica, "odnosi u Podgorici posle predsjednickih izbora do te mjere su pogorsani da je normalan rad prakticno onemogucen".

- Zato je dobro sto je pokrenuta inicijativa za moje smjenjivanje, jer se ipak pokazalo da ljudi koji su proizveli takve odnose, tesko da mogu dalje voditi opstinu - izjavio je podgorickim "Vijestima" gradonacelnik Buric.

On misli da ce se u situaciji da se njemu izglasa povjerenje, ostali opstinski rukovodioci, koji su uglavnom iz Bulatovicevog tabora, sami povuci s polozaja, "kako bi se time u opstini stvorili uslovi za normalan rad".

- U svakom slucaju, kadrovska situacija u opstini mora se hitno razrijesiti, bilo mojim odlaskom, ili odlaskom tri potpredsjednika i drugih rukovodilaca, koji zagovaraju drugu politiku - rekao je dr Buric. Doktor Buric je za nedjeljnu sjednicu kao prvu tacku dnevnog reda odredio "verifikaciju mandata novih odbornika", imajuci vjerovatno u vidu najavu iz Demokratske partije socijalista kojom predsjedava Milica Pejanovic Djurisic, da smijeni "Bulatovicevce" u SO Podgorica. Otuda prijetnja i uslovljavanje Predraga Bulatovica da ce se njegova partija na vec poznati nacin suprotstaviti takvom ponasanju dojucerasnjih partijskih drugova.

DPS-ovci Milice Pejanovic-Djurisic, u okviru opsteg obracuna sa Bulatovicevim DPS-om posle predsjednickih izbora, uspjeli su da smijene predsjednika SO Budva Zarka Mikovica i da na njegovo mjesto postave "svoga covjeka" Rada Gregovica.

Najavili su i smjenjivanje predsjednika SO Kotor Branka Ivanovica, uz tvrdnju da akcija "bulatovicevaca" u Podgorici nije ni jednostrana ni neocekivana, kako se to spocitava iz suprotne grupacije.

B. I. Milicic

Prozivka

Potpredsjendici Vuksan Simonovic, Miodrag Zivkovic i Velizar Kaludjerovic glavni su, zapravo, Buricevi protivnici. Oni su, pored "izborne kradje" (koja se i dalje koristi za mitinge i okupljanja naroda), prozvali gradonacelnika i zbog toga sto je dodijelio gradjevinsko zemljsite Hipotekarnoj banci i preduzecu "Lovcen". Ne mogu mu zaboraviti ni odobravanje sredstava Ronilackom savezu Crne Gore, Kinoloskom drustvu "Podgorica" za izlozbu pasa, te Klubu za skokove u vodu "Delfin" i slicne "teske zloupotrebe drustvenih sredstava".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /