Subota, 6. decembar 1997.

NOVA MISIJA AMERICKOG IZASLANIKA ZA BIVSU JUGOSLAVIJU ROBERTA GELBARDA

Kosovski problem izbija u prvi plan

Posle Sarajeva i Banjaluke, Gelbard bi sutra uvece ili u ponedeljak trebalo da se sastane s Milosevicem i s njim “pretrese" situaciju na Kosovu, koja “ozbiljno ugrozava stabilnost jugoslovenskog Balkana"

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

U ostareloj godini, svedoku ko zna koliko mirovnih nastojanja, usledio je jos jedan takav pokusaj. Specijalni americki izaslanik Robert Gelbard krenuo je preksinoc iz Vasingtona u jos jedan obilazak bivse Jugoslavije.

Prema saopstenju Stejt dipartmenta Robert Gelbard dolazi danas u Sarajevo, gde ima najavljene razgovore sa clanovima zajednickog Predsednistva Bosne i Hercegovine Izetbegovicem, Krajisnikom i Zubakom, a predvidjen je i njegov susret u Banjaluci sa predsednicom Republike Srpske Biljanom Plavsic.

U Vasingtonu je pre par dana najavljeno da se - posle Sarajeva i Banjaluke - razmatra mogucnost da bi Gelbard trebalo da otputuje i u Beograd, na razgovor sa Milosevicem, pre nego sto svoju evropsku turneju zavrsi u Bonu, gde u utorak pocinje medjunarodna konferencija posvecena sprovodjenju Dejtonskog mirovnog ugovora o Bosni. Americki izaslanik za bivsu Jugoslaviju poslednji put boravio je u Beogradu pre dva meseca, s tim sto u Stejt dipartmentu jos uvek nije zvanicno potvrdjeno da li ce sad (u nedelju uvece ili u ponedeljak) doci do njegovog ponovnog susreta s Milosevicem - susreta za koji se nagovestava da bi kao glavnu temu mogao da ima situaciju na Kosovu.

Klintonova administracija je u nekoliko navrata tokom ove nedelje javno izrazila zabrinutost zbog povecavanja napetosti u ovoj pokrajini, uz konstataciju da bi dalje produbljivanje krize na Kosovu "moglo dugorocno ozbiljno da ugrozi stabilnost jugoistocnog Balkana". Zbog obaveza na bonskoj konferenciji o Bosni, Gelbard je morao da odlozi posetu Pristini, za koju je u Vasingtonu prvobitno bilo najavljeno da ce uslediti posle njegovog nagovestenog razgovora sa Milosevicem u Beogradu.

U medjuvremenu, u glavnom gradu Kosova boravio Ricard Majls, sef americke diplomatske misije u Jugoslaviji, koji je - prema informaciji iz Stejt dipartmenta - u razgovoru sa Ibrahimom Rugovom preneo upozorenje vlade SAD na opasnosti od daljeg eskaliranja krize, uz insistiranje da se problemi na Kosovu resavaju "iskljucivo politickim sredstvima".

U Vasingtonu se, inace, nagovestava da ce o tekucem zaostravanju kosovske situacije biti reci iduce nedelje na medjunarodnoj konferenciji u Bonu, koja je, inace, posvecena trazenju resenja za probleme u sprovodjenju mirovnog ugovora u dejtonskoj Bosni i Hercegovini.

Gelbard ne dolazi u Beograd?

Beograd, FoNet. - Specijalni americki izaslanik za bivsju Jugoslaviju Robert Gelbard nece u ponedeljak, 8. decembra doci u Beograd, kako je to ranije najavljeno, receno je FoNetu juce ujutru u ambasadi Sjedinjenih Americkih Drzava u Beogradu. Americki pregovarac ce "najverovatnije iz Bosne otputovati u Bon", gde u utorak, 9. decembra pocinje dvodnevna konferencija o primeni Dejtonskog sporazuma", receno je FoNetu u Ambasadi u Beogradu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /