Subota, 6. decembar 1997.

POSLE ZREBA U MARSEJU

Zadovoljnih vise nego "ostalih"

Svega nekoliko selektora otvoreno se zalilo na losu srecu. "Plavi" u martu ili aprilu verovatno gostuju na "Vembliju"

Vladimir Stankovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Barselone

Juce je bio "dan razlaza". Silni fudbalski gosti koji su se slili u Marsej poceli su da odlaze, domacin je odahnuo jer je sve proslo manje-vise dobro. To sto se zvizdalo premijeru Zospenu i "ostatku Francuske" kao da nije bilo bitno za lokalnu stampu koja se nije bavila "takvim sitnicama". Istina, "L'ekip" u dnu trece stranice citira Sepa Blatera, generalnog sekretara FIFA, koji kaze da ga zvizduci "nisu dekoncentrisali" i da mu "nisu smetali". On je rekao da je ideja sa zrebom na fudbalskom stadionu bila originalna i da je sve ispalo dobro osim sto je bilo hladno. "L'ekip" je zrebu posvetio 18 stranica , naravno s najvise detalja vezanih za grupu u kojoj je Francuska. Naslov na prvoj strani je "Sansa u zrebu" sa ocenama da su Francuzi "dobro prosli". Ista ocena vazi, moglo bi se reci, za vecinu ucesnika, osim onih svrstanih u grupu "D" koju je "L'ekip" nazvao "De comme diabloique" (djavolskom grupom). Na barometru francuskog sportskog dnevnika najvece sanse za ulazak u drugi krug daju se Argentini (90 odsto), Brazilu, Nemackoj i Hrvatskoj (80), Italiji i Francuskoj (75), Engleskoj i Jugoslaviji (70) itd.

Kad smo kod Engleske i Jugoslavije, u izgledu je gostovanje "plavih" na Vembliju. Englezi odavno "duguju" taj mec koji je svojevremeno suspendovan zbog sankcija, sada je doslo vreme da se dug vrati.

- Nista jos nije definitivno dogovoreno jer se engleski selektor Glen Hodl malo neckao posto smatra da smo isuvise jaki i da bi eventualni poraz od nas ostavio los trag na ekipu pred Svetsko prvenstvo, ali na kraju je dao nacelan pristanak. Narednih dana cemo razgovarati o terminima, postoje dva koje je odredila FIFA, po jedan u marti u aprilu - rekao nam je generalni sekretar FSJ Branko Bulatovic.

Za drugog rivala "plavih" u pripremnom periodu svi su, osim razumljivo Nemacke, u kombinaciji. Za maj, kada pocinju pripreme, jos nista nije fiksirano ali je sigurno da ce se i tada odigrati jedna utakmica.

Generalni sekretar FSJ, inace, misli da bi smestaj "plavih" trebalo da bude u okolini Sent Etjena gde se igra prva utakmica sa Iranom i gde bi se moglo ostati sve do druge protiv Nemacke koja je sedam dana kasnije u Lensu. Bulatovic i Ivan Curkovic pogledace do nedelje neke hotele, mada definitivna odluka nece biti doneta sada. Juce popodne, po povratku u Spaniju, zatekli smo pomalo zabrinutu spansku stampu kojoj se ne svidja grupa mada selektor Havier Klemente ne pravi nikakvu dramu. Nas reprezentativac Pedja Mijatovic je o zrebu rekao:

- Mi smo, mora se priznati, prosli dobro. Nemci su favoriti u grupi, ali mi zaista ne bismo smeli da imamo problema s Irancima i Amerikancima. Dovoljno smo iskusni da nikoga ne potcenimo, posebno ne na Svetskom prvenstvu gde su iznenadjenja uvek moguca. Sto se Spanaca tice, malo "kukaju", ali ako se stalno prave vazni svojim visokim rejtingom na rang-listi FIFA, neka to sada potvrde i na terenu. Ja mislim da ce oni ipak proci bez problema.

Milutinovic blizi Nigeriji

Bora Milutinovic se juce sastao sa predstavnicima Fudbalske federacije Irana, ali preksinoc nam je rekao da su izgledi da preuzme Iran gotovo nikakvi:

- Posle zreba koji je svrstao Iran u grupu s Jugoslavijom i SAD, mislim da ne bi bilo dobro da uzmem Irance. Ne mogu protiv moje rodjene zemlje i ekipe koju sam vodio na proslom Mundijalu. Razgovarao sam s Nigerijcima, mozda bi tu nesto moglo da ispadne - rekao nam je Milutinovic koga jucerasnji "L'ekip" vec smesta na klupu nigerijske reprezentacije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /