Subota, 6. decembar 1997.

IZVRSNI ODBOR UDRUZENJA BANAKA JUGOSLAVIJE

Nista od potrosackih kredita

Beograd. - Sve najave da ce do kraja godine poceti odobravanje potrosackih kredita posle jucerasnje sednice Izvrsnog odbora Udruzenja banaka Jugoslavije pale su uvodu. Iako se ocekivalo da ce sednici, pored bankara, prisustvovati predstavniciproizvodjaca i trgovaca, oni se nisu pojavili. Predstavnici NBJ su pohvalili idejuo vracanju potrosackih kredita, ali nisu obecali nikakvo ucesce u obezbedjivanjupotrebnih sredstava.

Bankari su juce jos jednom naglasili da je stanje na njihovim racunima takvo da oni sami ne mogu da izdvoje novac za odobravanje potrosackih kredita.

Ukoliko bi i ucestvovali sa jedva do 30 odsto neophodno bi bilo da im NBJ smanji obaveznu rezervu ili porez. Za sada u NBJ i ne razmisljaju o ovakvim merama sto ne uliva nimalo optimizma da bi i pocetkom iduce godine gradjani bili u prilici da robu kupuju na kredit.

Clanovi Izvrsnog odbora Udruzenja banaka Jugoslavije slozili su se juce da se ne potpisuje nikakav obavezujuci sporazum o uslovima po kojima bi se odobravali potrosacki krediti. Tako ce, po svemu sudeci, samo dobrostojece banke koje pribave novac od proizvodjaca zainteresovanih da se njihova roba prodaje na vise mesecnih rata pristati da kreditiraju gradjane. Stednja u banci juce nije pominjana kao uslov za dobijanje potrosackog kredita.

M. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /