Subota, 6. decembar 1997.

SUTRA OD 7 DO 20 CASOVA NA 9.827 BIRACKIH MESTA U REPUBLICI

Srbija bira predsednika, drugi put ove godine

Pravo glasa ima 7,234.769 gradjana, a da bi izbori bili valjani na izbore treba da izadje 50 odsto plus jedan gradjanin. Za predsednika Srbije izabran je onaj kandidat (ako se ispuni prvi uslov) koji osvoji jedan glas vise od polovine izaslih na biralista

Beograd. - U nedelju, u vremenu od 7 do 20 casova, odrzace se izbori za predsednika Republike Srbije. Pravo glasa, prema podacima Republicke izborne komisije ima 7.234.769 gradjana, koji ce moci da glasaju na ukupno 9.827 birackih mesta. Mandat predsednika Republike Srbije traje pet godina.

Na predsednickim izborima ucestvuje sedmorica kandidata: Vuk Draskovic, koga je predlozio Srpski pokret obnove, Milan Milutinovic (Socijalisticka partija Srbije, Jugoslovenska levica i Nova demokratija), Vojislav Seselj (Srpska radikalna stranka), Dragoljub Micunovic (Demokratski centar), Vuk Obradovic (Socijaldemokratija), Predrag M Vuletic (Liberalno demokratska stranka) i Miodrag Vidojkovic (grupa gradjana).

Da bi predsednicki izbori bili valjani, na izbore i u prvom i, eventualno, drugom krugu mora da izadje 50 odsto plus jedan gradjanin. Za predsednika Srbije je izabran (ako se ispuni prvi uslov) onaj kandidat koji je osvojio jedan glas vise od polovine izaslih na biralista. Prosta racunica govori da valjanost predsednickih izbora obezbedjuje 3.617.385 glasova.

Ukoliko u prvom krugu nijedan od kandidata ne bude dobio potrebnu vecinu, dve nedelje kasnije, 21. decembra, odrzace se drugi krug. U drugi krug idu dvojica kandidata koji su osvojili najvise glasova. Ovo su, inace, drugi predsednicki izbori ove godine. Prethodni, koji su odrzani pre nesto vise od dva meseca, nisu uspeli zato sto na biralista nije izaslo neophodnih 50 odsto plus jedan birac.

Ako ni ovi ne budu uspeli, novi predsednicki izbori bi trebalo da se odrze u roku od 60 dana. U medjuvremenu, v. d. predsednika Srbije je predsednik Skupstine Dragan Tomic.

B. Cani

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /