Subota, 6. decembar 1997.

ISTVAN ISPANOVIC O PONUDJENOM POTPREDSEDNICKOM MESTU U PARLAMENTU SRBIJE

Dijalog s radikalima politicka realnost

Postoje neki znaci koji ukazuju da ce doci i do razgovora sa Slobodanom Milosevicem, kaze sef kancelarije Saveza vojvodjanskih Madjara

Subotica. - Nedostajuci, peti clan za formiranje poslanickog kluba Saveza vojvodjanskih Madjara u Skupstini Republike Srbije bice Ramadan Ahmeti, predstavnik Demokratske koalicije Presevo-Bujanovac, kaze za “Nasu Borbu" Istvan Ispanovic, sef kancelarije SVM. On je odbio da komentarise odluku o neulasku u zajednicki poslanicki klub s koalicijom “Vojvodina".

Govoreci o ponudjenom potpredsednickom mestu u republickom parlamentu Ispanovic je objasnio da je SVM-u ta funkcija ponudjena od strane ostalih stranaka u Skupstini. - Mi to mesto nismo trazili. U svakom slucaju predlog smo u nacelu prihvatili, pod uslovom da se povede dijalog sa najjacim partijama u parlamentu o polozaju vojvodjanskih Madjara. Smatramo da od njihove podrske zavisi resenje nasih odredjenih problema, i ako postoji iskrena zelja da se ti problemi rese mi cemo prihvatiti to mesto i predloziti svog predstavnika.

U ovom kontekstu Ispanovic je istakao da postoje neki znaci koji ukazuju na to da ce doci i do razgovora sa Slobodanom Milosevicem, predsednikom SRJ. Ali, kako je dalje objasnio, ne radi se ovde samo o dijalogu sa SPS-om tj. Milosevicem, vec i sa drugim strankama u parlamentu, od cijeg stava konacno zavisi da li se nesto moze izglasati ili ne.

- Podrska je dobijena i od Srpske radikalne stranke i takav gest dobre volje treba da dovede i do razgovora sa njima. Bez obzira sta mi mislimo o njima, politicka je realnost da moramo razgovarati sa njima - rekao je Ispanovic i dodao: - Da li je to predizborna igra SRS, ne znamo. Ne zelimo u to da verujemo. Smatramo da je to njihov iskren stav i mi cemo se tako i ponasati. Ne znamo da li ce nakon izbora ostati pri tim stavovima. Verujemo da postoji zelja za dijalogom i mi cemo se truditi da do njega dodje.

J. Stantic

Bolje sporazum, nego nadglasavanje

Sto se tice podrske izboru Dragana Tomica za predsednika republickog parlamenta Ispanovic istice da je postojao nacelan dogovor medju predstavnicima parlamentarnih stranaka. - Te odluke nisu bile jednoglasne ali je postojala saglasnost da stranka sa najvecim brojem poslanika predlozi predsednika. SVM je glasao za njega, jer smatramo da takav sporazum vodi boljem radu Skupstine. Mnogo je bolje sporazumevati se nego nadglasavati. Smatramo da je u parlamentarnom zivotu normalno da se na takav nacin raspodeljuju funkcije - obrazlozio je Ispanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /