Sreda, 10. decembar 1997.

PREDLOG SAVEZNE VLADE

Budzet SRJ za 1998. 9,7 milijardi dinara

Beograd, Beta. - Jugoslovenska vlada utvrdila je juce predlog saveznog budzeta za 1998. godinu u iznosu 9 milijardi 693 miliona dinara, sto je 4,93 odsto vise od ovogodisnjeg budzeta jugoslovenske federacije. Predlozenim resenjima predvidjeno je finansiranje saveznih rashoda iskljucivo iz realnih izvora, saopstio je Savezni sekretarijat za informisanje.

Predlozeni budzet federacije iznosi 9,13 odsto procenjenog drustvenog proizvoda za iducu godinu od 106 milijardi i 170 miliona dinara. Najveci prihod saveznog budzeta, oko 40 odsto, trebalo bi da budu porez na promet i akcize. Od carina se ocekuju tri milijarde dinara, ili oko 31 odsto planiranih federalnih prihoda, navodi se u saopstenju. Za odbranu je predvidjeno 6 milijardi 550 miliona dinara ili 6,17 odsto procenjenog drustvenog proizvoda ili 67,57 odsto budzeta jugoslovenske federacije.

Na danasnjoj sednici Savezna vlada utvrdila je izmene Zakona o saveznim administrativnim taksama na osnovu kojih se takse povecavaju u proseku za 10 odsto.

Bez objasnjenja o nacinu distanciranja

Bon, Beta. - Predstavnici delegacije SRJ najavili su da ce se "distancirati" od konferencije i njenih zakljucaka ukoliko pitanja Kosova i Sandzaka budu na dnevnom redu, ali nisu objasnili sta to tacno znaci. Brifing jugoslovenske delegacije u Bonu bio je otvoren samo za predstavnike drzavnih medija iz SRJ, ali "procurelo" je da tom prilikom nije ponovo pomenuta mogucnost "distanciranja" od konferencije, niti sta se pod tim podrazumeva.

Prema poslednjoj dostupnoj verziji nacrta zavrsne deklaracije, od SR Jugoslavije se trazi postovanje ljudskih prava na Kosovu i Sandzaku. Ako ta verzija bude usvojena, ti zahtevi ce i formalno uci u paket sa ostalim obavezama iz Dejtonskog sporazuma.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /