Sreda, 10. decembar 1997.

SPO PROGNOZIRA DA PREDSEDNIK SRBIJE PONOVO NECE BITI IZABRAN

Nema razloga za ostavke

Ivan Kovacevic: Necemo da podrzimo ni crvenu ni crveno-crnu vladu. Andjelko Trpkovic: Draskovic za sedam godina nije dobio nijednu platu

Beograd. - Srpski pokret obnove nece posebno pozivati birace ni na kakav bojkot drugog kruga predsednickih izbora, ali ce gradjanima jasno predociti stav - ni za crveno, ni za crno - rekao je juce Ivan Kovacevic, portparol SPO, naglasavajuci da “kandidati ne valjaju i da zbog toga za njih ne treba glasati, a ne zbog bojkota izbora".

Kovacevic je na konferenciji za novinare prognozirao da predsednik Srbije nece biti izabran u drugom krugu, jer nece biti dovoljno biraca da bi drugi krug uspeo.

- Zakon koji predvidja da u drugom krugu bude pedeset odsto biraca, jeste kljucno pitanje parlamentarizma i parlamentarne demokratije. Da li zarad efikasnosti izbora zrtvovati princip da bar polovina gradjana ucestvuje u izboru licnosti za tako bitnu funkciju ili omoguciti promenom zakona da jedan ili mozda tri gradjanina izaberu predsednika? - zapitao se Kovacevic. Po njegovim recima stav SPO je da “ne bi trebalo dozvoliti da mali broj gradjana, ispod 50 odsto odlucuje o predsedniku Republike koji ima bitna ustavna ovlascenja".

- Ne mozemo dozvoliti da sacica ljudi odlucuje o predsedniku Srbije, kada s druge strane imamo tvrd i tesko promenljiv Ustav, rekao je Kovacevic. Govoreci o formiranju nove vlade, portparol SPO je rekao “ni sa crvenima, ni sa crnima".

- Jedina vlada koju bismo mi mogli da podrzimo jeste vlada koja bi imala program obnove Srbije, povratka u svet, korenite politicke i ekonomske reforme. Gledajuci programe crvenih i crnih, nema sanse da predloze takvu vladu, pa prema tome necemo da podrzimo ni crvenu, ni crveno-crnu vladu - naglasio je Kovacevic.

Upitan da prokomentarise rezultate izbora u Republici Srpskoj, portparol SPO je rekao da je “kljucni rezultat taj sto antidejtonske snage nemaju apsolutnu snagu u RS i sto poglavice rata nemaju apsolutnu dominaciju u parlamentu RS".

Novinari su na jucerasnjoj konferenciji insistirali na pitanju da li ce lider SPO podneti ostavku zbog neuspeha na izborima, za sta Draskovicev portparol Andjelko Trpkovic tvrdi da nema razloga, jer bi “svi clanovi SPO onda trebalo da podnesu ostavke, jer nisu pobedili na izborima". Interesantan je bio i odgovor na optuzbe bivseg clana SPO Ilije Radulovica, koji je za Draskovica rekao da je u politici iz licne koristi, ali je Trpkovic te navode pokusao da demantuje informacijom da “Draskovic za sedam godina politickog rada nije dobio nijednu jedinu platu.

J. Kosanic

SPO se ne osipa

U Srpskom pokretu obnove nema straha da bi “sindrom razocaranosti" biraca mogao da se odrazi i na razocaranost clanova postignutim rezultatom.

- Ne bojimo se osipanja clanstva, niti prelaska u druge partije, niti formiranja nekih novih partija. Nove partije nicu i nicace, javljace se i otpaci iz drugih politickih stranaka, mnogo teze ce to biti neki novi clanovi dosad politicki neangazovani, rekao je Ivan Kovacevic, ne zeleci da komentarise najavu osnivanja stranke “SPO-1990".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /