Sreda, 10. decembar 1997.

PRELIMINARNI IZVESTAJ MISIJE EKSPERATA OEBS O PREDSEDNICKIM I PARLAMENTARNIM IZBORIMA U SRBIJI

Ozbiljne mane izbornog procesa

Drzavna televizija nastavila sa pristrasnoscu prema kandidatu vladajuje partije, izavio Zerar Studman, direktor kancelarije OEBS za demokratiju i ljudska prava, navodeci medju preporukama koje vlasti nisu ispunile i uskracivanje dozvole za domace posmatrace izbora

Beograd. - Celokupni izborni proces imao je ozbiljnih mana, zakljucak je izvestaja OEBS, o predsednickim i parlamentarnim izborima u Srbiji 1997. godine - saopstio je Zerar Studman, direktor kancelarije OEBS za demokratiju i ljudska prava, na jucerasnjoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Naglasavajuci da je to prva preliminarna izjava ekspertske misije OEBS o predsednickim izborima odrzanim u nedelju, Studman je rekao da je period za primenu poslednjih preporuka misije OEBS u Beogradu, bio kratak “ali da ih je bilo moguce sprovesti, posebno one koje se ticu medija".

- Drzavna televizija je nastavila da pokazuje pristrasnost u prilog kandidata vladajuce partije - rekao je Studman. U preliminarnom izvestaju OEBS stoji da je ucinjen napor da se svim predsednickim kandidatima obezbedi slobodno reklamiranje na drzavnoj TV, ali je kandidatu levice dodeljen znatno veci prostor. Izborna administracija na Kosovu, prema Studmanovim recima, imala je niz mana. - Neka biracka mesta ili uopste nisu otvorena, ili su zatvorena pre vremena. Predstavnici stranaka u prosirenom sastavu birackih odbora bili su obeshrabreni da preuzmu duznosti na sam dan glasanja - rekao je Studman. Timu OEBS-a u Pristini, prema recima Nikolaja Vulkanova, tehnickog direktora OEBS, nije omogucen uvid u glasanje putem poste.

Medju preporukama OEBS koje vlasti nisu ispunile, Studman je naveo uskracivanje dozvole domacim posmatracima da posmatraju izborni proces na birackim mestima. Mnogi clanovi izbornih komisija su drzavni cinovnici sto, prema ocenama OEBS-a, dovodi u pitanje njihovu nezavisnost. Zapazena je i neobucenost izborne administracije i nepoznavanje zakona u nekim delovima zemlje. Dnevnice jos uvek nisu placene clanovima birackih odbora, kako se navodi u izvestaju, cak ni od drugog kruga proslih izbora.

- U ocekivanju revizije izbornog zakona i procedure potrebno je da se postigne siri konsenzus kao sto je naglaseno u Gonsalesovom izvestaju. Taj dijalog bi trebalo da ukljuci sve politicke stranke i da ide van strogo formalnih pravnih procedura koje se ticu parlamentarnih konsultacija, ako je namera da se stvori okruzenje u kome ce celo biracko telo uticati u demokratskim procesima - rekao je Studman.

On je izjavio da treba ustanoviti plan za razmatranje i primenu preporuka OEBS i da nije dovoljno njihovo “pasivno primanje k znanju". - Ako srpske vlasti zele da se prevazidje opste nepoverenje u sistem, pristupice aktivno preporukama OEBS. Mi cemo rado pomoci u njihovom sprovodjenju i uskladjivanju izbornog sistema sa standardima OEBS - rekao je Studman.

I. K.

Lazna izjava na RTS

OEBS je juce demantovao da je ijedan njihov clan dao izjavu Radio televiziji Srbije emitovanu u vestima u nedelju i ponedeljak uvece, da su izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi. Poslednjih nekoliko dana, sve do jucerasnje pres-konferencije, OEBS je bio zatvoren za medije, kaze se u saopstenju OEBS.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /