Sreda, 10. decembar 1997.

JEVGENIJ PRIMAKOV, RUSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA

Kosovo je deo SRJ

Moskva, FoNet. Sef ruske diplomatije Jevgenij Primakov se juce izjasnio protiv svake mogucnosti izdvajanja Kosova i Metohije iz sastava Srbije, odnosno Jugoslavije, ali je upozorio da treba pristupiti demokratizaciji stanja u pokrajini.

Po okoncanju pregovora sa albanskim ministrom inostranih poslova Paskalom Miljom, isticuci da je Rusija daleko od toga da bude ravnodusna prema situaciji na Balkanu, Primakov je izjavio novinarima: "Rusija je protiv svakih separatistickih tendencija koje se javljaju na Kosovu i tu autonomnu pokrajinu smatra teritorijom Jugoslavije."

Ruski ministar je, medjutim, podvukao da je sada "neophodno preduzeti citav niz koraka" - u smeru demokratizacije stanja na Kosovu, da bi "stanovnistvo dobilo mogucnost da stiti svoje nacionalne interese". Sto se rusko-albanskih odnosa i stavova prema situaciji na Balkanu tice, Primakov je rekao da su dve strane "uzajamno zainteresovane za razmenu informacija i konsultacije, u interesu jacanja stabilnosti u tom regionu". Narocito smo zainteresovani da se ne dopusti prerastanje kriznih situacija u konflikte - podvukao je sef ruske diplomatije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /