Sreda, 10. decembar 1997.

SAD POZIVAJU MILOSEVICA DA PREKO ISPOSTAVE SVOJE SOCIJALISTICKE PARTIJE POMOGNE FORMIRANJU "UMERENE VLADE" U REPUBLICI SRPSKOJ

Sa reci - na dejtonska dela

Ta vlada, prema recima portparola Stejt departmenta Dzejmsa Folija, treba da saradjuje sa medjunarodnom zajednicom u zadovoljavanju potreba svoga naroda i u tome ce imati punu podrsku SAD

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Dosao je trenutak - kazu u Vasingtonu - da se sa dejtonskih reci predje i na konkretna dela. I, u to ime, americka administracija javno je pozvala u ponedeljak predsednika Jugoslavije Slobodana Milosevica da iskoristi svoj uticaj na bosanske Srbe time sto ce obezbediti da Socijalisticka partija Republike Srpske uspostavi u novom parlamentu koaliciju sa Plavsickinim Srpskim narodnim savezom (pretpostavlja se, mada to nije nigde jos zvanicno receno, da ta ovdasnja kombinacija za ostvarivanje skupstinske vecine pretpostavlja neophodno ukljucivanje u ovo saveznistvo i Koalicije za mjesovitu i cjelovitu BiH, kojoj je na novembarskim izborima neocekivano pripalo cak 16 poslanickih mesta).

Tim potezom, iniciranim iz Beograda prema bosanskosrpskoj SP - kako se ocekuje u Vasingtonu - omogucilo bi se formiranje "umerene vlade" RS koja bi zamenila sadasnju vladajucu garnituru sa Pala za koju se ovde smatra da se nalazi pod neposrednim i potpunim uticajem Radovana Karadzica. Ta vlada, kako je naglasio predstavnik za stampu Stejt departmenta Dzejms Foli, trebalo bi (za razliku od prethodne) "da efikasno saradjuje sa medjunarodnom zajednicom u zadovoljavanju potreba svog naroda" i u tim nastojanjima, kako je nagovesteno, mocice da racuna na punu podrsku SAD i, uopste, kompletne Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Naglasavajuci da bi jugoslovenski predsednik trebalo da odigra znacajnu ulogu u ovom planiranom manevru prenosenja vlasti sa Pala u Banjaluku, predstavnik americke vlade Dzejms Foli podsetio je na Milosevicevu obavezu (u svojstvu potpisnika Dejtonskog ugovora) da na svaki nacin pomogne sprovodjenju mirovnog procesa u Bosni, kao i na njegovo obecanje prilikom susreta sa americkim izaslanikom Robertom Gelbardom da ce se on dosledno angazovati u tom pravcu.

"Vlada Sjedinjenih Drzava pozvala je Milosevica i privatno i javno da odigra konstruktivnu ulogu u Bosni. On se obavezao da ce upotrebiti svoj uticaj u korist primene ugovora iz Dejtona i ocekujemo da ce se to sad pokazati u formiranju nove vlade Republike Srpske" - receno je tim povodom novinarima u Vasingtonu, uz konstataciju da su rezultati nedavnih skupstinskih izbora pokazali da je bosanskim Srbima vec dosta ekonomske stagnacije i korumpirane vlasti.

U Vasingtonu je, inace - kao posredan odgovor na dramaticne paljanske prigovore zbog konacnih izbornih rezultata - izrazena nada da ce nova skupstina RS (posle zavrsetka predvidjenog zalbenog procesa) odrzati konstitutivnu sednicu u novom sazivu 22. decembra. Ocekuje se, takodje, da ce tad odmah poceti i postupak za formiranje nove vlade, jer se smatra da je "dosao trenutak da sve partije i pocnu pragmaticno da rade na probijanju politicke blokade u Republici Srpskoj i saradnje u primeni Dejtonskog ugovora" (Dzejms Foli).

Analizirajuci tekucu politicku situaciju u RS - kao i perspektive za njeno poboljsanje u skladu sa zahtevima koji, najkrace receno, predstavljaju platformu za istupanje predstavnika SAD na tekucoj konfereciji u Bonu - predstavnik Stejt departmenta za stampu izneo je ocenu koju za nase citaoce prenosimo skoro u celosti:

"Pre svega, mora se priznati cinjenica da se Republika Srpska u poslednjih nekoliko godina nalazila u gvozdenom zagrljaju jedne prilicno totalitarne partije i sistema, kao i da je u poslednjih sest meseci ostvaren zaista dramatican napredak u pravcu vece otvorenosti i pluralizma. Tesko je poverovati da je iko u medjunarodnoj zajednici, na primer, mogao ocekivati da ce partija g-dje Plavsic moci da ostvari vecinu vec na ovim izborima, na kojima je isla protiv dosad neodoljive sile SAD. Rastu i jacaju snage u RS koje zele da rade sa medjunarodnom zajednicom na osnovi Dejtona. Trebalo bi, isto tako, ukazati da ce iduce godine, najverovatnije u septembru, biti odrzani novi parlamentarni izbori u RS. Moze se, takodje, prognozirati - na osnovu slobodnih i objektivnih anketa - da se u RS moze pronaci solidna vecina onih koji podrzavaju stabilizaciju situacije, koji su protiv obnavljanja sukoba, a za obnavljanje ekonomskih odnosa izmedju RS, ostatka Bosne i ostalog sveta. Smatramo da u RS postoji znacajno raspolozenje u prilog Dejtona i u prilog saradnje sa medjunarodnom zajedncom".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /