Sreda, 10. decembar 1997.

"NASA BORBA" SAZNAJE: NEIZVESNA KOALICIONA VLADA SDS-SRS RS i SP RS

Socijalisti protiv smenjivanja Plavsiceve?!

Pale. - Najavljena vladajuca koalicija Srpske demokratske stranke, Seseljevih radikala i socijalista Republike Srpske dovedena je u pitanje. Naime, kako "Nasa Borba" saznaje od visokog funkcionera Socijalisticke partije RS, koji je zahtevao anonimnost, "opstanak" Biljane Plavsic glavni je kamen spoticanja izmedju koalicionih partnera. Prema njegovim recima, socijalisti su protiv donosenja novog zakona po kome bi parlament na predlog Vlade Republike Srpske smenio Biljanu Plavsic, kao i svakog njenog "naslednika", sa predsednicke funkcije. Medjutim, pozadina ovih nesuglasica je pritisak zapada na Milosevica da ne prihvati koaliciju sa Seseljem.

- Predlog su "izmislili" Seseljevi radikali a Srpska demokratska stranka ga je podrzala. Tako nesto se od SDS i ocekivalo s'obzirom da ih je Plavsicka skinula sa vlasti. Smatramo da je takav predlog u ovom trenutku neprihvatljiv jer bi samo pogorsao situaciju u nasoj zemlji. Na taj nacin bi funkcija predsednika izgubila svaki znacaj kako kod nas tako i u svetu jer bi ga parlament drzao u saci. Narednih nekoliko godina su presudne za Republiku Srpsku i nasa nesloga bi nas odvela u ambis. Mi bismo na tako nesto, mozda, i pristali ukoliko bi nasa koalicija, na vandrednim predsednickim izborima, predlozila zajednickog predsednickog kandidata iz redova nase stranke. Iz Beograda nam je juce signalizirano da, koliko je to moguce, usporimo pregovore oko formiranja vladajuce koalicije. Naime, ulazak u kolaiciju sa Palama i Seseljom za medjunarodnu zajednicu bi bilo jedva prihvatljivo. Medjutim, rusenje Plavsicke, kako su nam rekli u nasoj centrali u Beogradu, bi se lupilo o glavu predsedniku Jugos.lavije, narocito nakon neuspelih predsednickih izbora u Srbiji. Zato nam je receno da usporimo ali ne i da obustavimo pregovore oko formiranja vlade, tvrdi nas izvor.

U Srpskoj demokratskoj stranci kao i kod radikala niko nije zeleo da komentarise ove tvrdnje "dok traju pregovori oko formiranja vlade".

V. Djordjevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /