Sreda, 10. decembar 1997.

VELIMIR ILIC I ILIJA RADULOVIC O OSNIVANJU NOVE STRANKE

Desno krilo SPO

"Cilj je da okupimo clanove SPO koji su bili za koaliciju "Zajedno" i pridruzimo se bojkot-strankama"

Do kraja ove nedelje bice formiran Inicijativni odbor i Inicijativno predsednistvo nove stranke, kaze u izjavi za nas list gradonacelnik Cacka Velimir Ilic, naglasavajuci da su i program i statut nove stranke "gotova stvar". On nije mogao da potvrdi da li ce se nova stranka formirati pod nazivom "SPO-1990" ili "SPO-Nova Srbija", jer ce se o tome naknadno odlucivati.

- Nije bitno za koji cemo se naziv opredeliti, bitno je da bude pomenut SPO, jer ce u stranci biti okupljeni bivsi clanovi Srpskog pokreta obnove koji su oterani, iskljuceni ili su sami napustali stranku zbog razocaranosti, istice Ilic i nastavlja: "Svaka stranka ima levo i desno krilo. Postojece krilo u Beogradu je levo krilo SPO, a mi cemo napraviti desno krilo". Po recima Ilica, veliki broj odbora SPO u Srbiji spreman je da se prikljuci "desnom krilu", koji ce, kako tvrdi, predvoditi on sam, Ilija Radulovic i Milan St. Protic kao i nekoliko profesora i akademika koji dosada nisu bili politicki angazovani.

- Kada formiramo stranku u kojoj ce biti okupljeni bivsi i sadasnji clanovi SPO i ostalih stranaka, pridruzicemo se ekipi ozbiljnih ljudi koji zele da se bore za promene u Srbiji, istice Ilic, najavljujuci formiranje "sireg fronta demokratskih snaga". Gradonacelnik Cacka tvrdi da ce se taj siri blok u kome ce biti i DS, DSS, GSS i jos neke stranke pojaviti na prvim sledecim izborima. "Nece vise biti bojkota, najverovatnije cemo zajedno nastupiti u jednoj grupaciji u kojoj nece biti liderstva ni sujete, vec ce se stremiti ka promenama u Srbiji i njenom duhovnom i ekonomskom preporodu", najavljuje Ilic.

Danas ce, po recima Ilica, u Beogradu biti odrzan zajednicki sastanak stranaka koje bi mogle da se pridruze demokratskom frontu. On nije zeleo da precizira koje su politicke partije u pitanju, ali kako saznajemo, ponuda za razgovor upucena je i Srpskoj liberalnoj stranci, Sabornoj narodnoj stranci, Demohriscanskoj stranci.

Advokat Ilija Radulovic, bivsi potpredsednik SPO, potvrdio je da ucestvuje u osnivanju nove stranke SPO - Nova Srbija. Cilj je da okupimo clanove SPO koji su bili za koaliciju "Zajedno" i pridruzimo se bojkot- strankama", istice Radulovic. On tvrdi da su u svim gradovima formirani paralelni odbori SPO i da ce na taj nacin biti smenjen Vuk Draskovic. Radulovic kaze da ce predloziti Velimira Ilica za predsednika.

J. Ko. - I. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /